Джихадистката групировка "Ислямска държава", която пое отговорността за катастрофата на руския самолет в Египет в събота, заяви, че не е длъжна да предоставя доказателства и че ще направи демонстрация, когато си поиска, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

"Не сме длъжни да обясняваме как се разби"
, заяви член на "Ислямска държава" в аудио съобщение, публикувано в акаунта на групировката в "Туитър".

Египетският клон на "Ислямска държава"- групировката "Провинция Синай", обяви в събота в "Туитър", че е причинила падането на самолета "Еърбъс" А321-200 на руската чартърна компания "Метроджет".

Самолетът се разби в пустинята Синай, бастион на "Ислямска държава", след като се разпадна във въздуха 23 минути след излитане от египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх. Загинаха всичките 224 пътници и екипаж.

Разследването се опитва да установи дали катастрофата е нещастен случай, или се дължи на експлозия на взривно устройство в самолета.

"Отнесете си останките и ги претърсете, отнесете черните кутии и ги анализирайте, и ни съобщете резултатите от вашето разследване", добавя неназованият член на "Ислямска държава".

Докажете, че ние не сме го накарали да се разбие и как наистина е паднал, а ние ще ви съобщим подробностите за начина, по който падна, в избран от нас момент, добавя той.

Руското министерство на извънредните ситуации разшири до 40 километра зоната на издирвателната операция на Синайския полуостров.
Дадено е разпореждане да се претърси територията на площ от 40 квадратни километра, включително с безпилотни апарати и да се обърне специално внимание на гънките на местността. На място са изпратени около 100 експерти.

"Ако е нужно да се пресее пясъкът, където може да има останки от тела и отломки от самолета, направете го съвместно с МАК (Междудържавния авиационен комитет)", се обърна руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков към ръководителя на оперативната група на руското министерство на извънредните ситуации в Синай Александър Агафонов по време на заседание на работните групи към правителствената комисия за разследване на трагедията.