Това обяви пред медиите в парламента лидерът на партията Радан Кънев. Той уточни, че очакват отговор за общата политика на кабинета за реално изпълнение на препоръките на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

Външните експерти трябваше да пристигнат у нас в началото на седмицата, но инспекцията им беше отложена, според прокуратурата, заради доуточняване на голяма част от техническите подробности в методиката на работа.

Затова Кънев постави въпроса кои подробности от методиката не са били уточнени и са предизвикали отлагане, както и има ли промяна на условията едностранно от българска страна, предаде БТА.

По думите му методиката на проверката не е технически въпрос, а фундаментален елемент от анализа.

"Ако има промяна в условията, то кой я е предложил - Министерството на правосъдието или българската прокуратура, чия е политическата отговорност и как ще бъде поета, ако идва от изпълнителната власт?", попита председателят на ДСБ.

Той подчерта, че, ако действително отлагането идва от структури на изпълнителната власт, Борисов, като глава, трябва да посочи кой носи отговорност за провала.

"Ако пък е виновна прокуратурата, тогава трябва да говорим за съвсем друг вид мерки", подчерта съпредседателят на ПГ на РБ.

Той уточни, че става въпрос за законодателни инициативи, а не за намеса на НС в работата на съдебната власт.

"Налага се изводът, че от българска страна е направен опит за промяна на одобрените правила с цел обезсмисляне на проверката в последния момент и той е довел до острата реакция на ЕК и нейното забавяне, за да не се превърне тя в поредната куха формалност. Обръщам се именно към Вас, защото нямам информация дали този саботаж е осъществен от органи на изпълнителната власт или от самия субект на проверката - прокуратурата", се казва още в питането до Борисов.

Кънев изтъква, че отлагането й най-рано за края на юни означава, че резултатите няма да са налице към момента, когато се подготвя следващият официален доклад, т.е. отново се очаква той да е негативен.

Захариева: ЕК поиска отлагането

Няма напрежение между нас и ЕК, отлагането на идването на експертите у нас е поискано от ЕК, отвърна правосъдният министър Екатерина Захариева.

По думите й, тъй като такъв анализ ще се прави за първи път, много време е отнело да се детайлизира начинът на извършването на проверката и да се намерят експертите, които трябва да са действащи прокурори, запознати със ситуацията в България.

Захариева посочи, че се учудва от днешните изявления на народни представители, които, по думите й, би трябвало изключително много да подкрепят анализа, защото в публичните си изяви казват, че съдебната реформа е най-важната.

Тя допълни, че многократно е настоявала експертите да дойдат колкото се може по-скоро. И посочи, че още в началото на април е било обявено, че ще бъде извършена необходимата организация, но експертите не са успели да дойдат.