"ДСБ подкрепя Плевнелиев, защото срещу него е Калфин, който е това, което ние не искаме да видим в никакъв случай като президент на страната, особено с подкрепата на Ахмед Доган", мотивира се Костов, цитиран от "Фокус".

"Не приемаме диалога с министър-председателя Бойко Борисов, особено поднесен по този крайно невъзпитан начин. Не даваме никаква подкрепа на ГЕРБ за управлението на страната", уточни обаче Костов.
Той добави, че на местата, където сини кандидати отиват на балотаж, застават както срещу БСП, така и срещу ГЕРБ.

"Искаме да се обърнем с призив към Плевнелиев, че ако желае да получи подкрепата на синия вот, той трябва да заеме позиции плътно до тези, които защитаваше Меглена Кунева по отношение на националната сигурност на страната и пробива в енергийната сигурност на страната, който би се получил от реализацията на Големия шлем на Георги Първанов. И ако иска да получи тази подкрепа, той трябва да се намеси с целия си авторитет на човек, който представлява ГЕРБ в момента, да се спрат безобразията, които текат при преброяването на резултатите или поне да се разграничи от случващото се", постави условия съпредседателят на Синята коалиция, предаде БГНЕС.

Самата Кунева заяви на пресконференцията след края на изборния ден, че няма да призова хората, които са дали вота си за нея, да гласуват нито за БСП, нито за ГЕРБ.

Конфликтът сред сините
"От ДСБ правим извода, че бяхме поставени в условия на несполучлива формула за участие в тези президентски избори", каза още Костов и изрази недоволството от обвързването в медиите на кандидата на сините Румен Христов със Синята коалиция.
„Христов беше кандидат на Съюза на десните сили, а в много телевизии беше наричан кандидат на Синята коалиция, което е грубо изопачаване на нещата. Христов не е кандидат на Синята коалиция и не получи подкрепата на гласоподавателите на коалицията. Навсякъде в страната гласовете, подадени за кандидатите на Синята коалиция, са много повече отколкото неговите”, добави лидерът на ДСБ и дори изтъкна, че избиратели на ДСБ са гласували за Кунева.
Той се извини на всички хора от партията за това, че са участвали в „кошмарно” организираните избори.

Отношенията между ДСБ и СДС се изостриха, след като, въпреки вътрешните изобри, които излъчиха Прошко Прошков (ДСБ) за кандидат-кмет на София, партията на Мартин Димитров се обедини с ОДС на Стефан Софиянски, който също се кандидатира за градоначалник, в Съюз на десните сили. Въпреки това, Костов обяви, че ДСБ ще подкрепи Христов за президент, защото спазва подписаното споразумение с партньорите си от коалицията.

Междувременно днес Мартин Димитров коментира вота така: "Дадохме приоритет на местните избори и от това пострада нашата кандидатпрезидентска двойка. Намираме се в сложна ситуация, в която СДС и партньорските партии имаме между 8 и 10% на местните избори и четири пъти по-малко на президентските. Отиваме на 31 балотажа в страната в общини, което ни прави трета политическа сила в това отношение".

Той призна, че ключов въпрос е защо този вот от около 300 хиляди не е отишъл и за президент.
"Проблемът трябва да бъде търсен на първо място в нас. Кампанията беше проведена медийно и социологически така, че само трима души имат шанс. Ние не се противопоставихме успешно на тази кампания. Ако това може да се повтори на следващи избори, опасността за нас е сериозна”, предупреди лидерът на СДС.

В отговор на репортерски въпрос Димитров каза, че е готов дори да си подаде оставката, ако се приеме, че има по-добър вариант за ръководство и лидер на СДС, цитира го БТА.
Утре ще се реши какво от СДС да посъветват своите членове и симпатизанти от партията за втория тур на изборите.