На пресконференция в НДК след първия тур на президентските избори той отчете една позитивна кампания за ДПС, в която са подкрепили независимия кандидат Пламен Орешарски. Според ДПС той е получил един добър резултат.

Нашите структури категорично ни заявиха, че искат и очакват промяна, сега виждаме, че българските избиратели са заявили същото, каза Карадайъ, цитиран от БТА.

Председателят на ДПС отбеляза, че българските избиратели са подкрепили независимите кандидати - в първата петица има трима. Според него това е знак, че хората очакват независима президентска институция, която може да бъде партньор, но и коректив на другите институции, когато е необходимо.

Карадайъ каза, че като централно ръководство няма да влизат в преговори за подкрепа на кандидат на балотажа.

Г-н Борисов не иска подкрепа от избирателите на ДПС, а г-н Радев очаква подкрепата на всички българи. Явно от едната страна кампанията ще бъде партийна, а от другата независимият кандидат се обръща към всички български граждани, коментира лидерът на ДПС.

Оценката на ДПС е, че изборните резултати са потвърдили тяхната политическа теза.
"А нашата политическа теза е, че има много сериозно отстъпление от демократичните и европейските ценности последните две години", каза Карадайъ и даде за пример Избирателния кодекс, променен по време на предизборната кампания. Нещо, което никога не и било - посочи лидерът на ДПС.