Водим класацията по болно здравеопазване в Европа - 48% от хората казват, че здравеопазването ни е лошо, заяви доц. Лилия Димова – национален координатор на Международната програма за социални изследвания, провела проучване за отношенията лекари - пациенти в България в периода август-септември 2011 г., цитирана от БНР.

Повечето от хората, участвали в изследването, твърдят, че основните причини за тежките болести са бедността, нездравословният начин на живот и замърсената околна среда. 75% от хората твърдят, че нашата здравна система не работи добре. 82% казват, че здравеопазването ни има нужда не просто от реформи, а от кардинални промени.

"Ние не сме най-болната нация в Европа, нито най-инвалидизираната. Изследванията ни показват, че 82% нямат проблеми да вършат ежедневните си дейности заради тежко заболяване или инвалидност. Средно за Европа процентът е по-нисък – 74%. Нещо повече – ние стоим по-добре от страни като Финландия, Словения, Холандия, Норвегия, Германия, Франция", обясни доц. Димова.

По думите й ниското доверие към лекарското съсловие води дотам, че половината българи се обръщат към лекар само при тежък здравословен проблем, като 20% от тях първо опитват самолечение.
Най-голямо доверие са спечелили лекарите в Бургас - 82 на сто, в Силистра и Търговище - 70 на сто, но в столицата са 40 на сто.

"Ако трябва да обобщя какво представлява събирателния образ на лекарското съсловие на базата на тези данни, се получават много интересни неща. Например, половината от хората твърдят, че нашите лекари са добри специалисти, но не всички, не и повечето дори; че нашите лекари са загрижени за пациентите си, но само някои; че нашите лекари зачитат достойнството на пациентите си, но отново само някои", казва Лилия Димова.

Според 39.7 процента от анкетираните лекарите мислят повече за пари, отколкото как да помогнат на пациента. 47 на сто от анкетираните отговарят, че може да се вярва на медиците, но 22 на сто споделят напълно противоположно мнение.
Според Димова обаче е любопитен фактът, че въпреки ниското доверие към лекарите, според обществените представи лекарите-специалисти и медицинските сестри са ощетени в заплащането си.

Всеки трети отговаря, че най-важният и наболял проблем на България са бедността и здравеопазването. И тъй като все повече българи се самоопределят като бедни, 71 на сто от запитаните отговарят, че не е справедливо богатите хора да получават по-добри здравни грижи.