Бременната била приета в Центъра за спешна помощ в Свищов на 30 ноември с тежка черепно-мозъчна травма. Тя пострадала при битов инцидент в дома си.

Тъй като състоянието й било много тежко, жената, която била бременна в 28-ма гестационна седмица, била транспортирана в Университетската болница в Плевен. Въпреки усилията на лекарите в Клиниката по неврохиругия и извършените две операции, травмата се е оказала фатална. Бременната жена изпаднала в мозъчна смърт.

Състоянието й било установено от комисия от специалисти при следване на специален протокол. Близките й били информирани и след разговор с болничния координатор по донорство дали съгласие за включването й в програмата за донорство.

За спасяване на детето е извършена спешна операция. То тежи 1.240 кг, поставено е в кувьоз на апарат за изкуствено дишане и за следене на жизнените показатели, заяви д-р Виктория Атанасова от отделението по неонатология. Лекарите се борят за живота му и полагат усилия за предотвратяване на усложненията от преждевременната му поява 12 седмици преди термина на майката.