"Време е да се съберем като единен народ", каза Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп в обръщение пред свои поддръжници в балната зала на хотел в Ню Йорк, цитиран от световните агенции и БТА.

"Обещавам на всеки гражданин на нашата земя, че ще бъда президент на всички американци", заяви Тръмп и добави, че ще се обърне към свои бивши противници за напътствия и за подкрепа.

Забравените мъже и жени в нашата страна няма да бъдат в сянка вече. Ще оправим нашите градове от вътрешността и ще възстановим нашата инфраструктура, каза той.

Новоизбраният президент, който ще встъпи в длъжност на 20 януари догодина, каза, че ще поддържа честни отношения с всички страни, които имат желанието да се разбират добре със САЩ, предаде Франс прес.

"Ще застанем до всички други нации, които искат да са до нас. Ще се разбираме с всички“, подчерта Тръмп, допълвайки, че търси „партньорство, а не конфликт“.

Той изрази надежда, че след 2, 3, 4 или 8 години привържениците му ще бъдат горди с него, предаде Ройтерс.

"Току-що получих обаждане от държавния секретар Клинтън. Тя ни поздрави. Аз поздравих нея и семейството й за тази силно оспорвана кампания", каза Тръмп в началото на речта си.
"Хилари работи много дълго и много здраво", каза Тръмп и допълни, че САЩ трябва да са й признателни за работата, която е свършила.

Той обеща да използва опита си на бизнесмен, за да помогне на САЩ и обяви, че има голям икономически план, с който ще удвои растежа на страната и ще направи икономиката й най-силната в света.

Неговият бъдещ вицепрезидент Майк Пенс нарече "историческа" изминалата изборна нощ, предаде Асошиейтед прес.

"Американският народ си каза думата и избра своя нов шампион", каза Пенс.
"Аз съм дълбоко признателен на американския народ, че се довери на този екип и ни даде възможността да служим" на страната, допълни Пенс.

Хилари Клинтън призна поражението си в телефонен разговор със своя съперник републиканец Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

Президентът Барак Обама разговаря с новоизбрания държавен глава Доналд Тръмп и го поздрави за победата на изборите. Обама покани Тръмп на среща в Белия дом на 10 ноември, за да обсъдят смяната на администрацията.

Осигуряване на плавен преход на властта е един от най-важните приоритети, които президентът посочи в началото на годината и срещата с новоизбрания президент е следващата стъпка“, гласи част от изявлението на Белия дом.


АНКЕТА: Има ли значение за нас кой е президент на САЩ?