Румъния фигурира сред транзитните страни по основния маршрут за влизане на хероина в Европа, но и като една от страните, от които произхождат все повече криминални групи, участващи в трафика на кокаин.

В документа се отбелязва, че все по-голям брой граждани на Балканите, включително румънци и българи, са се включили в трафика на кокаин през последните години, като мнозинството от тях изпълняват ролята на "мулета".

Според доклада основният път на навлизане на хероина в Европа е "балканският маршрут", който тръгва от Турция и продължава през България, Румъния и Албания и достига централните, южните и западните части на Европа. Хероинът се внася на територията на ЕС от местни престъпни групи, които обаче имат връзки с организираната престъпност в Турция и Албания.

По отношение на кокаина Румъния фигурира, заедно с Литва, Полша, Чехия, Унгария и Гърция, сред страните, в които употребата на този наркотик е едва 0,5 процента или по-малко от общата консумация на наркотични вещества. Това се обяснява с факта, че кокаинът е достигнал сравнително късно до тези страни, се посочва в документа.

Заловените количества в Румъния, България, Турция и Гърция са относително малки - общо 4 тона за периода 2009-2011 г. Въпреки че общото количество на пратките, заловени в четирите страни, представлява само 2 процента от общото количество на заловения в Европа кокаин, процентът му се е утроил от 2001 г. насам, посочва докладът.

В същото време в документа се казва, че България е важен производител на каптагон. В периода от 2001 до 2007 г. в страната са унищожени 18 големи лаборатории за производство на таблетки каптагон. През 2008 г. бе съобщено, че част от производството на амфетамини е било преместено от България, въпреки че износът от страната за Близкия Изток продължава. Още осем лаборатории за производството на каптагон са разбити между 2009 и 2011 г.