"Доста време ще е нужно на България да стигне средната заплата в ЕС, която е 900 евро", заяви министърът на финансите. За сравнение средната заплата в България е под 800 лв.

"Можем да мечтаем, че много бързо ще стигнем германците, но това няма как да стане", добави той, цитиран от КРОСС.
Според него причината за това изоставане е, че "десетилетия наред сме козирували пред СССР, докато други държави са се развивали”.

Вицепремиерът коментира и това как едно четиричленно семейство може да живее с 620 лв.
"Разбирам, че е доста трудно да се живее с такъв бюджет, но не може веднага да забогатеем, трябва време", отново каза той. От думите на Дянков обаче стана ясно, че неговото семейство е немислимо да живее с толкова средства на месец. "Само наемът ми е около 1000 лв., а около 500 лв. е токът и водата, така че над половината ми заплата отива за разходи", каза той.

Дянков за пореден път заяви позицията си срещу всякакви допълнителни плащания над законово определените размери на пенсиите и заплатите. „Не е редно да се раздават пари, просто защото имаме излишък”, заяви министърът. И поясни, че коледни надбавки за възрастните хора ще има, само ако бюджетът го позволи. А това щяло да стане ясно около 27 декември.

Министърът на финансите каза, че още не си е смятал пенсията, защото му остават около 22 - 23 години да работи. Той обаче изчисли, ако сега трябва да се пенсионира ще получава около 700 лв. пенсия, защото неговият нетен доход е 2701 лв.

Министърът подчерта, че в този мандат са дадени общо 2,8 млрд. лева в повече за здраве, но срещу тези пари не са получени добри резултати.

Той коментира и вчера по подобен начин поисканата му оставка от Българския лекарския съюз и пациентски организации.

Дянков даде пример с Министерство на културата и Вежди Рашидов. "Аз съм ресорен вицепремиер и за този сектор. Идва при мен Рашидов и ми казва - "трябват ми пари", а аз му казвам за какво няма да му дам пари. След време той идва пак и казва - "ще се боря с чалгата, ще увелича с 40% посещенията в театрите", и го прави, а аз му давам пари", разказа Дянков.

На въпрос дали стигат 8 евро месечно за здравното осигуряване на едно дете в България, Симеон Дянков каза, че не стигат и е готов да даде повече пари, но при условие, че има реформи.