Считам, че е възможно да има намаление на цената на електроенергията с 5 на сто от 1 юли, каза на пресконференция днес председателят на ДКЕВР Анжела Тонева, цитирана от БТА.

Може датата да не е 1 юли, а 15 юли, но трябва спешно да бъдат направени промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, посочи тя.

Тонева обаче уточни, че ДКЕВР не е разглеждала конкретно намаляване на цената на електроенергията. Разглеждан е модел за ценообразуване.

Тя отбеляза, че понижението на цената ще бъде факт с прилагането именно на новия ценови модел, който може да действа поне една година, докато не бъде преразгледана държавната енергийна политика за преференциални цени в енергетиката.

Вчера премиерът Пламен Орешарски, обяви, че е възможно токът за крайните потребители да поевтинее с 5% от 1 юли или 1 август. Енергийният министър Драгомир Стойнев потвърди, че това е възможно.

Той даже обясни отделните стъпки в новия модел на ценообразуване:
  • намаляване на т.нар. студен резерв в резултат на провеждане на търгове между централите по пределни цени, определени от ДКЕВР;
  • да не се изкупува цялата енергия от т.нар заводски централи по преференциални цени, а това да става само след покриване потребностите на завода. Това ще намали разходите на НЕК и съответно - крайните цени
  • да се оптимизират печалбите на дружествата чрез промяна на действащите норми на възвръщаемост, включително на ЕРП-тата;
  • да се оптимизират всички разходи на дружествата, които имат участие в крайните цени - производители, преносни предприятия и доставчици на енергия.
  • Приходите от емисии ще се използват за намаляване на цената, която се определя за ВЕИ-тата;
  • увеличаване на износа на ел.енергия.
Стойнев каза, че промените в законите са готови и още до края на седмицата могат да се внесат в парламента.

Анжела Тонева поясни днес, че
  • студеният резерв ще бъде драстично намален - от 1040 мегавата на около 500 мегавата, като така ще се намалят разходите за разполагаемост, плащани от ЕСО;
  • разходите за енергията от ВЕИ ще се поемат от приходите от продажбата на емисии въглероден диоксид;
  • разходите на всички енергийни дружества по веригата и нормата им на възвращаемост ще бъдат намалени. Засега не се знае с колко.

Още за ВЕИ


Спрямо текущия ценови период признатите разходи за производство на енергия от възобновяеми източници нарастват двойно от 563 млн. лв. на 1,2 млрд. лв., като в тази сума не се включват около 317 млн. лв. разходи за енергия от ВЕИ, която не е била включенапри ценообразуването от 1 юли 2012 г., обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР.
Ето защо трябва спешно да се финансират тези разходи с приходите от продажба на емисии, добави той.

Добавките


От новия модел отпадат добавките - за „зелена енергия”, за „кафява енергия” (за тока от заводските централи, известни като когенерации), за невъзстановяемите енергийни загуби.

В цената остават такса „достъп” и такса „пренос”, а се намалява такса „износ”.

Цената на енергията за износ ще бъде намалена и това би трябвало да стимулира износа.

За бизнеса

От регулатора са категорични, че новият ценови модел няма да повиши цената на енергията за индустрията. Ако цената за регулирания пазар се намали с пет процента, при равни други условия би трябвало с толкова да се понижи и цената за свободния пазар, коментира Анжела Тонева.