Съобщението е по повод раздържавяването на Дипломатическия клуб в Бояна, продаден за над 8 млн. лева.

От агенцията подчертават, че в закона изрично се указва, че в забранителния списък се посочват търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях,  които не подлежат на приватизация. В приетия забранителен списък няма нито една обособена част от АДИС, отбелязват от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Всички дружества и обособени части, които не са посочени в забранителния списък, се приватизират по общия ред, аргументира се ведомството.

От агенцията подчертават също, че приходите от продажбата на конкретната обособена част значително надвишават, както балансовата стойност на актива, така и неговата данъчна оценка. Този актив не обслужва дипломатическия корпус, което е основният мотив дружеството да бъде забранено за приватизация, се казва в съобщението.
Решение къде да постъпят приходите решава принципалът (МВнР).

АПСК посочва, че агенцията не подлежи на контрол от страна на Министерски съвет и Министерство на икономиката, а на парламента, който избира и назначава Надзорния съвет на АПСК. Така агенцията опровергава депутата Методи Андреев от ГЕРБ, който участва в дискусията за приватизацията на Дипломатическия клуб в парламента.