Повече мазнини и по-малко захари удължават живота

stat
09:05  |  7 септември 2017 | / Редактор Виктор Стефанов /  
Намалете сладките храни и напитки - това е посланието на учените Намалете сладките храни и напитки - това е посланието на учените
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Хранителен режим, богат на мазнини и беден на захари, значително е подобрил паметта и физическата сила на застаряващи мишки, като е удължил живота им,
Учени установиха, че този ефект се дължи на силното намаляване на захарите. Тогава организмът изпада в състояние на кетоза и се мобилизира да изгаря собствените си мазнини, предаде Франс прес, като се позова на изследването.

Тестовете са били осъществени от Ерик Вердин, ръководител на калифорнийския институт "Бък", изследващ процесите на стареене.

"Тестваните застаряващи мишки, подложени на кетозен хранителен режим, показаха по-добра памет от младите си посестрими, което наистина е забележително", изтъкна Вердин.

Гризачите с богато на мазнини меню и намалена консумация на захари удължили живота си с 13 процента. При хората, това би означавало 7 допълнителни години живот.


Последно в Спектър


Трудно време да си генерален секретар на ООН

Трудно време да си генерален секретар на ООН: дебютът на Антониу Гутериш на сцената на годишната среща на световните лидери.