Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР Диана Ковачева, министър на правосъдието. Тя обясни, че тъй като са минали по-малко от 10 дни от обявяването на присъдата, осъдените на 5 години затвор дупнишки бизнесмени можело да се появявят изведнъж отнякъде и да твърдят, че сега са разбрали. Това е така, защото действащата им мярка за неотклонение е парична гаранция. Тя не ги задължава да четат вестници или да гледат новини, нито ограничава движението им вътре в страната, посочи министърът.

  Ковачева призова и да не се подценява влиянието върху бъдещия доклад на приетия Закон за конфискация на незаконно придобито имущество както и на предложените промени в Закона за съдебната власт.

Опасение, че този случай ще се отрази негативно на доклада на ЕК, изрази вчера с голяма сигурност вътрешният министър Цветан Цветанов. По адрес на случая Галеви Диана Ковачева допълни, че въпреки всичко не смята, че се налагат промени в законодателството, свързани с критериите и основанията за определяне на мерките за неотклонение. Тя посочи, че не е имало основание Върховният касационен съд да измени наложената вече мярка от по-ниска инстанция докато се произнася по случая. Ако това се случи преди да изтече едномесечният срок, в който този съд се произнася, той би могъл да бъде обвинен в пристрастност и предрешаване на изхода от процеса, каза тя. Ковачева уточни, че не е чела заключенията на въззивния съд, който е осъдил на първа инстанция братя Галеви.

Не е имало никакви основания за преразглеждане и изменение на мярката за неотклонение на братя Галеви от страна на ВКС, защото, за разлика от първоинстанционния и въззивният съд, ВКС като приключи разглеждането на делото в рамките на едномесечен срок след провеждане на съвещание, трябва да съобщи решението си. Това каза пред БНР заместник-министърът на правосъдието Деница Петкова, която повтори позицията на правосъдния министър Ковачева. Ако ВКС преди това се занимава с мярката за неотклонение, той би могъл да бъде обвиняван, че предрешава изхода от процеса и че е пристрастен. А на по-късен етап не се налага ВКС да се занимава с мярката за неотклонение, защото каквото и да е решението, то слага край на наказателния процес. ВКС се е съгласил с извода на въззивния съд, че братята Галеви са извършили множество тежки престъпления и единствено е намалил наказанията от 7 на 5 години затвор за Галев и от 5 на 4 години за Христов. В момента, когато е поставено това решение, то е подлежало на изпълнение и само на това основание компетентните органи трябва да ги издирват, добави Петкова.

Не мога да коментирам съдебни решения, защото те имат задължителна сила не само за органите на съдебната власт, а и за всички длъжностни лица и за обществото, каза Петкова.

За юлския доклад на ЕК и за това дали ще се отрази в доклада изчезването на братя Галеви, Петкова каза, че не може категорично да се отговори на този въпрос. "От датата на постановяване на решението на ВКС до днес 13 май са минали по-малко от 10 работни дни. Възможно е във всеки един момент тези лица да се явят за изпълнение на тяхното наказание и да кажат, че не са знаели, че имат осъдителна присъда, и това е така, защото те не са длъжни да четат вестници или да гледат телевизия. Мярката им за неотклонение към днешна дата е парична гаранция. Тази мярка не ги задължава да не променят адреса си. Единствената им мярка е да не напускат територията на страната", обясни Петкова.

Според нея, ако някъде има пропуск, трябва да се разсъждава в посока за начина на обявяването на решението на ВКС. "Защото нашият закон е пестелив в реда на обявяване на решението и последиците от това. Все пак Софийският апелативен съд е инстанцията, която призна подсъдимите за виновни и това не би трябвало да се оценява отрицателно. За оценката на България в юлския доклад да не подценяваме и приетия наскоро Закон за конфискация и предложените от МП промени в Закона за съдебната власт, които бяха съобразени с препоръките на ЕК", каза още Петкова.