Това споделиха проверяващи на тазгодишната матура по БЕЛ за дванайсетокласниците пред Дир.бг

48 700 ученици се явиха на матурата >>>

Изпитът бе разделен на три модула. В последния зрелостниците трябваше да прочетат откъс от разказа „Албена“ от Йордан Йовков и да напишат аргументативен текст в обем до 4 страници на тема „Човекът между ценностите на общността и личния порив“ под формата на интерпретативно съчинение или есе.

Част от проверените работи показват, че повечето зрелостници са избрали да пишат есе, но всъщност са правили преразказ на текста, липсва личната позиция и аргументативен текст. Не малко са и учениците, които са се отказали да пишат по третия модул и са предали бели листове.  

"Няма толкова бисери като предишни години, но има потресаващо неразбиране на текста", коментираха оценители на изпитните работи пред Дир.бг.

"Че и на бесило зрелостниците сложиха Албена, че и с "Песен за човека" (на Вапцаров) я сравниха, че и Бил Гейтс и Марк Зъкърбърг вмъкнаха, но без позиция и аргументи", споделиха проверяващи.

Писмените работи показват, че учениците не могат да формират собствена позиция, нямат зрялост. Нищо, че се сбогуват с Албена, но те неглижират проблема. Пишат на техен език. "Те искат да са заедно и да имат връзка", но това не е избор какви дънки да облечеш, а да разрушиш един живот, семейство - този проблем не се регистрира от тях, спокойно пишат за него, коментира експерт.

Мнозина зрелостници са описали Албена като "красива девойка", което явно говори, че не правят разлика между жена и девойка.

Някои пък така се увлекли в преразказа си, че са съчинили истории за Албена, които Йовков не е описал  -  например, как любовта пламнала с Нягул, как се срещали тайно.

Други зрелостници, явно следвайки съвети от типа - важното е да напишеш нещо,  каквото и да е, са вмъкнали Бил Гейтс и обобщили „мъдро“ в личната си позиция – „да правим това, което ние самите искаме, за да бъдем като него. Само дето не осмислят какво е правил Гейтс, за да стигне там.

Шокиращо е и колко важни са биологичните нужди за личния избор на зрелостника, коментира оценител.

Неволите на зрелостници не са с „Албена“ само. Неудачите им са големи и в граматическите задачи, например в учтивата форма.

Проверяващи недоумяват как при преписване на дума от посочен текст учениците грешат.

Пример: В 36 въпрос от втори модул за учтива форма посочват верен отговор  -  Бяхте (развълнуван) от успеха, нали? - но грешно преписват думата в скоби  -  "развАлнуван".

В същия въпрос при проверка на знанията за пълен член, (където също мнозина бъркат кой е подлогът), граматическа грешка отново лъсва, въпреки че посоченият отговор е верен. Само дето преписват Софийския (университет) с малка буква "с".

Така "развАлнуваните" зрелостници отварят нов проблем за мерителната грамотност на теста -  верен отговор, но с граматическа грешка.  

Оказва се, че и резюмето мъчи зрелостниците, което е показателно и за т. нар. функционална неграмотност - четене без разбиране. Гледат и не могат да извадят 4 важни изречения и започват да преразкават целия текст. По тази причина малцина ще получат максималните 4 точки, коментираха проверяващи.

Тезата за меда също е била проблем на завършващите. Според преподаватели обаче трудностите за децата тук са разбираеми, защото изпитните текстове за меда не са били удачен избор.

Матурата показа още, че първият модул се решава по-бързо от предвидения час, докато втори модул е по-труден, но и за него е определен един час. Така много деца са успели за 40 минути да решат задачите от първия модурл и са чакали 20 минути.

Какви ще бъдат тазгодишните резултати на матурата ще стане ясно до дни, но според първоначални прогнози ще има  доста ниски оценки.

Матурата не беше трудна, не беше и елементарна, но изкарваща. Проблемът с неграмотността обаче се засилва, смятат дългогодишни преподаватели по български език и литература.