Австралийските компетентни власти издирили вече бившия й съпруг Сергей Михайлов в Бризбейн преди около 2 месеца и със съдебна заповед отнели 11-годишната Александра и 9-годишния Михаил, съобщи варненският в. "Позвънете новини".

Децата били настанени временно в приемно семейство. След като Иванова разбрала за чаканата вест, се качила на първия самолет за Австралия. Щастието й било помрачено, когато установила, че децата й не желаят да тръгнат с нея. Все пак, с хиляди увещания и сълзи, те се завърнали с майка си в България.

"Проблемите са много сериозни. Децата страдат от т. нар. синдром на отчужденост и майка им тепърва ще води битка с това", обясни адвокатът на Иванова Любен Варнев.
Той добави, че Сашка и Мишо са във Варна от около месец. Отначалото те не говорели и даже отказвали да се харнят.
"Нещата вървят към подобряване, но страшното е, че нито една институция в държавата не помогна на тази жена. Нито да си прибере децата, нито те отново да свикнат с майка си", каза още Варнев.
Майката води децата си при различни специалисти, за да преодолеят пропастта помежду си.

Историята с разбитото семейство на Мая Иванова започва след връщането им със Сергей от Австралия, където били в продължение на 11 г. - от 1994 г. Там се родили и 2-те им деца. В България отношенията им се обтегнали и се сигнало даже до съд за присъждане на родителските права. Те били дадени на майката, но магистратите преценили, че исканата от нея заповед за забрана извеждането на децата от страната е неоснователна.

В края на юли 2007 г. таткото напуснал границата със Сашка и Мишо от ГКПП - Йовково и отишъл с тях в австралийския град Аделаида. Граничният служител, който бил на смяна, ги пропуснал без да поиска нотариално заверено пълномощно от майката, погазвайки 2 закона и вътрешна инструкция. За това бил наказан с порицание.

През следващите 3 години Иванова правила единственото възможно нещо в тази ситуация - водила дела и пускала жалби. През 2008 г. австралийският съд, позовавайки се на Хагската конвенция, решил, че бащата е извел незаконно децата от България и трябва да ги върне на майката. В края на същата година обаче, бащата потънал заедно с децата в неизвестност.

Междувременно Иванова наела адвокат Варнев и двамата подали граждански иск за 1 млн. лв. срещу МВР, като обезщетение за причинените страдания. През март т. г. Административният съд във Варна присъдил, че Иванова трябва да получи 10 000 лв. Тя обжалва и делото в момента се намира във Върховния административен съд, който трябва да се произнесе окончателно.

През август миналата година двете деца на мъж от Асеновград му бяха отнети със съдебно решение и присъдени на майката, която е полякиня.