Децата се приети в тежко състояние в неделя вечер.

Едното момченце е пило бензин в дома си в правешкото село Джурово. "Тази сутрин малкият е все още в коматозно състояние", съобщи д-р Христо Пседерски, началник на детската реанимация.

Другото дете е на апаратно дишане, след като е погълнало метадон в дома си в петричкото село Кула.
Сигналът за инцидента е получен в РПУ-Петрич, като е установено, че 4-годишното момченце е оставено без надзор, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград, цитирани от БТА. То е погълнало неустановено количество от медикамента, предназначен за 27-годишната му майка и 32-годишния му баща. По това време родителите се хранели в съседна стая.

След като детето започнало да повръща, родителите го закарали в Спешния център в Петрич. По-късно то е транспортирано в столичната болница "Пирогов", с опасност за живота.

Екипът на детската реанимация прави всичко възможно да стабилизира двамата малки пациенти, допълват от болницата.

На 19 май 2010 г. 2-годишно момченце се натрови с метадон в Пловдив, след като изпи 20 милилитра от синтетичния опиат. Количеството представлява дозата за 10 дни на хероинозависим възрастен. Пловдивските лекари успяха да спасят живота му, а след изготвянето на социален доклад от Дирекция „Социално подпомагане" и Отдел "Закрила на детето" бе решено момченцето да бъде отнето от майката и дадено за отглеждане на бабата и дядото по бащина линия.

Само седмица по-късно 10-годишно момче бе настанено в реанимацията на "Пирогов" с опасност за живота, след като влязло в семейния автомобил и от джоба на една от седалките взело шише от минерална вода и отпило от него. Оказало се, че това е метадон, ползван от сестрата на бащата на момчето, която се лекувала с препарата.

През септември 2009 година пък 3-годишно момченце от София почина, след като отпило от чашката с метадон на майка си, която се лекувала в Центъра по наркомании. По-късно тя твърдеше, че лекарите там са й казали, че няма опасност за детето и затова не го завела да го прегледат.