Това са някои от личните подробности, които канцлерът разкри днес, отговаряйки на въпросите на деца на специална пресконференция, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Меркел търпеливо изслуша множество въпроси на събитието в Берлин - какво ще направи, за да се пребори с климатичните промени или кой е най-хубавият момент в живота й (отговорът - деня, в който е срещнала втория си съпруг, химика Йоахим Зауер).

Над 150 деца откликнаха на отворената покана от партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) да се срещнат с канцлера в бивш универсален магазин, превърнат в централа на кампанията в центъра на германската столица.

Докато някои тийнейджъри нервно прочетоха от бележници въпросите си за отглеждането на добитък, ТЕЦ-ове на въглища и замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци, по-малките бяха любопитни най-вече за Меркел като личност.

"Кога ви падна първият зъб", попита русокосо момиченце, играейки си със свое поклащащо се зъбче. "Когато започнах училище и бях приблизително на твоята възраст", отговори канцлерът.

Германският лидер разкри също, че любимият й цвят е светло синьо, любимата й дреха е удобна жилетка и обича да плува и да работи в градината.

"Отглеждам собствени картофи, но още не съм събрала тазгодишната реколта", призна тя и допълни, че тази година и слънчогледите й изглеждат добре.

63-годишната Меркел, която няма деца, изглежда се зарадва на интереса на децата толкова много, че удължи времето за въпроси, танцува с младежите на поп музика и покани всички присъстващи да позират за снимка с нея, което до голяма степен изненада суетящите й се сътрудници.

Децата изглежда също толкова се наслаждаваха на компанията й, аплодираха я, когато влезе в сградата и накрая търпеливо чакаха на опашка за автографа й.

Меркел се бори за четвърти мандат в парламентарните избори на 24 септември след 12 години на власт.

Социологическите допитвания сочат, че тя има сериозна преднина пред основния си опонент Мартин Шулц от Германската социалдемократическа партия.