Асоциацията е получила сигнали от родители на деца с диабет за проблеми със социалните служби в Чирпан, Плевен, Враца, Пловдив и Сливен, предаде БТА.

За пръв път от девет години насам срещаме трудности при осребряването на разходооправдателните документи след рехабилитация и балнеолечение на деца с диабет, след като ползването на тази услуга е законово регламентирана и няма никаква промяна в нормативната уредба, заяви Елисавета Котова, председател на асоциацията. Тя посочи, че се връщат фактури заради печат, поставен "не на точното място" в листа, поради изискване за касов бон, и то в случаи, в които плащането е извършено по банков път или до потвърждение от страна на управителя на хотела за това, че лечението е извършено по клинична пътека, независимо че нормативно то не е.

В крайна сметка това са нарушения на правата ни, категорична е Котова. При положение, че ти си изпълнил всичко, което се изисква по закон, в един момент някакъв служител от някаква социална служба ти казва, че няма да ги получиш (осребрени фактурите – бел. ред.), защото запетайката трябва да е тук, а не отзад, коментира тя.
Родителите, които ми се обаждат последните дни, буквално ми плачат по телефона, допълни председателят на НАДД, цитирана и от БГНЕС.

Детският ендокринолог д-р Радка Савова заяви, че това е специализирана рехабилитация, тъй като се налага поставянето на инсулин четири пъти на ден, децата се хранят диетично и се обучават да контролират заболяването си. Тя определи проблемите, които се създават, като "чиновнически терор", и произволно интерпретиране на нормативните уредби от местните социални служби.
Крайно време е администрацията да се научи да се държи коректно и с уважение към хората, заяви д-р Савова и допълни, че в случая отново "царят дава, пъдарят - не".

По думите на Асен Георгиев от Български пациентски форум причините за тези проблеми са две - "пестене на пари и чиновническа некомпетентност и безгрижие". Той предложи Асоциацията за социално подпомагане да спусне методика за ползването на тази рехабилитация до дирекциите си по места, за да няма своеволно тълкуване на нормативната уредба.