Всичко започва в събота, когато малката Мария се разболява. Детето вдига висока температура и родителите я водят във ВМИ-Пловдив. Лекарите изписват антибиотик и съветват, ако състоянието на момиченцето се влоши, отново да бъде заведено в болницата.

"На 19 февруари в 18:37 ч. ми се наложи да извикам спешна помощ за Мария - тя имаше висока температура, кашлица и се задушаваше. Нямах с какво да я закарам към лечебното заведение и затова ми се наложи да извикам линейка", разказва бащата Димитър Кънев.

Той позвънил на тел. 112 и казал, че момиченцето се задушава. Сигналът му бил приет. Шест минути по-късно обаче Димитър получил ново обаждане.

"В 18:43 часа ми звъни частен номер и ми казаха, че са от Спешна помощ и че отказват да дойде екип до адреса, защото нямали педиатър, и да си намеря начин да си закарам детето сам. Това, което ме потресе обаче, беше фактът, че от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив ми казаха, че те били само за големи хора", допълва бащата, който закарал с такси дъщеричката си в лечебно заведение.

„Това е абсурдно. Ние педиатри действително нямаме, но работят спешни лекари, които са компетентни да се справят със спешни ситуации, така че няма как да кажем, че не можем да обслужваме деца”, заяви директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов, цитиран от bTV.

В Спешна помощ е започнала проверка и ако телефонните записи потвърдят такъв отказ, медикът, който го е направил, ще бъде дисциплинарно наказан. А бащата е ангажирал адвокат, който да заведе дело.