Искането за промени е внесено от депутата от ГЕРБ Станка Шейлекова и група народни представители от почти всички парламентарни групи, съобщи БТА.

Предлага се по-високо наказание на извършител, който е нанесъл телесна повреда на медицински специалист, като причината за предложението са зачестилите случаи на насилие срещу медицински специалисти при и по повод упражняване на професията им, посочиха вносителите.

Д-р Ваньо Шарков от Синята коалиция посочи, че подкрепя законопроекта, защото целта му е да бъдат защитени медицинските специалисти. Според него в този проект няма политика. Депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков също призова предложението да бъде подкрепено.
"Има случаи, в които не може да се направи нищо, за да се спаси пациент, но това не значи, че лекарят и сестрата, които съвестно са си изпълнявали задълженията, трябва да бъдат бити", каза Цеков.

Съпартиецът му Анастас Анастасов обаче се обяви против законопроекта, защото имало порочна практика в Наказателния кодекс да се въвеждат отделни професии. Юлияна Колева от ГЕРБ, която също е против, допълни, че юристи не са против специалната защита на лекарите и медицинските лица. Считаме, че тази защита съществува в НК, в обема на понятието длъжностни лица, каза тя и добави, че Върховният касационен съд ще излезе със специално тълкувателно решение за категорията на длъжностните лица, за да няма различна тълкувателна практика.

В края на август Българският лекарски съюз излезе със своя позиция, в която настояваше насилието над лекари да се инкриминира и да се прилага присъда, каквато и в случаите на побой или заплаха срещу полицай. Според Наказателния кодекс, ако бъде упражнено насилие или бъдат отправени заплахи от участници в тълпа към полицаи, наказанието е от 2 до 8 години затвор. От лекарския съюз искаха и при подобно престъпление, извършено спрямо медицинско лице, наказанието да е същото.

Днес от съсловната организация също разпространиха свое изявление, в което изразяват крайното си възмущение от неуважението към труда и отговорността на хиляди медицински специалисти, които "за пореден път бяха унижени публично", съобщи БГНЕС. От БЛС съобщават още, че са изненадани от очевидно предизборните манипулации, които извърши цялото управление на всички нива – от изпълнителната до законодателната власт.