Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева по време на словото си в Клуба на народния представител, където откри изложба на пресклуба с фотоси от работата на 41-ото Народното събрание, предаде БГНЕС.

Според правилника си депутатите излизат във ваканция от 22 декември до 10 януари. Те обаче ще се върнат на работа на 12 януари, тъй като 10-и е понеделник, а пленарните заседания се провеждат от сряда до петък. Така ще им се съберат 25 почивни дни.
Това предизвика гнева на учениците, които трябва да влязат в класните стаи още на 3 януари, веднага след Новогодишните празници. От просветното министерство им обещаха по-голяма пролетна ваканция.

На въпрос дали умората няма да се отрази на качеството на работа, когато народните избраници гласуват закони до полунощ, както беше снощи си Изборния кодекс, Цачева каза, че огромната работа и прецизирането на всеки текст от законопроектите като цяло е оформено вече в постоянните комисии.
"Откриването на изложбата не означава, че ваканцията на народните представители е близо, обратното – предстои много усилена законодателна дейност до приключване на тази сесия", категорична бе тя.

До Коледа парламентът трябва да приеме изцяло на второ четене проекта за Изборен кодекс, промените в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със създаването на специализирани съдилища, както и измененията в Търговския закон.