Въпросите в проекторешението за провеждане на референдум бяха за въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система, задължително гласуване и дистанционно гласуване по електронен път.

ДПС не подкрепи искането на Мая Манолова от БСП въпросите да се гласуват поотделно.
След няколкочасови дебати от ГЕРБ гласуваха "за" предложението за референдум, от Коалиция за България един беше "за", а останалите гласуваха "против" и "въздържал се", предаде БТА.
От ДПС бяха против референдум
, "Атака" не бяха в зала.

От БСП настояваха за референдум единствено за задължителното гласуване, като задължението се ограничи до избирателите на територията на България само за парламентарни избори.

Вижте снимки от заседанието >>>

Проф. Георги Близнашки от Инициативния комитет призова на обсъждането  предсрочните избори да са с национален референдум по изборни въпроси.

"Не се страхувайте от собствения си народ. Вярвайте в неговия разум, в неговата добра воля", каза той.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви от трибуната, че референдумът по принцип може да има опасни последици и че с допитвания до народа са оправдавани политически престъпления.

"Дълбоко вярвам, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическа система, но ще задълбочи редица нейни пороци. Честит празник! Гласувайте си измененията! Нас в това решение ни няма! Видимо не са налице предпоставки да се разчита, че този способ изведнъж и задължително ще възпроизведе демократичен резултат”, заяви той.

"Тези български граждани вече са облъчени с романтичната идея, че чрез реформирането на избирателната система ще успеем да реформираме политическата система”, допълни Местан.

Депутатът от левицата и социален психолог Христо Монов обяви, че подписката за референдума е недействителна, щом съдържа повече от 20% невалидни подписи.

"Грешката, при която в социалните изследвания се отказваме от резултатите, е 2 на сто", разкрещя се той и се върна на мястото си, залитайки, а негова колежка му помогна да седне на мястото си.
Поведението на Монов предизвика реакцията на депутатите от ГЕРБ, които внесоха в пленарната зала кутия с надпис "дрегер".

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов настоя да не се допускат депутати в "такова състояние" да говорят от трибуната.

След гласуването, Близнашки обяви пред журналисти, че вече е внесена жалба до Върховния административен съд за валидността на подписката.
Ако съдът се произнесе в полза на Инициативния комитет, е много вероятно Народното събрание да се занимае с въпроса още веднъж.

"Борбата ще продължи, смятам, че няма да чакаме цял месец, а в рамките на седмица най-много ще съберем необходимите подписи или, както е казано в закона, - ще отстраним нередовностите", обясни председателят на ИК.

Обсъждането на референдума първо бе отложено до 16.30 ч. по искане на ГЕРБ Димитър Лазаров, докато не дойде представител от президентската институция. Следобед парламентарният шеф Михаил Миков обясни, че президентът е изпратил писмо, в което е изложил по принцип мотивите си достатъчно ясно за референдум.

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?

Към 08.45 ч. на 18 юни 78,87% от 21 500 гласували в анкетата на Dir.bg са "за" задължително гласуване, а 21,13 на сто не подкрепят такъв вот.