За предложението гласуваха 39 народни представители, 4-ма бяха "против", а 59 се "въздържаха", предаде БГНЕС.

С промените се предлагаше осиновителите на дете до 5-годишна възраст, при режим на пълно осиновяване, да имат право на платен отпуск за отглеждане и адаптация в семейна среда за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но най-късно до навършването на 5 г., съобщи "Фокус".

Георгиев заяви от парламентарната трибуна, че не е чул никой да оспорва факта, че от демографска гледна точка трябва да се предприемат действия за увеличаване и подмладяване на населението.
"Това, което съм предложил, е да се изравнят правата по отношение на майчинството на биологичните родители и на осиновителите. Децата не са животни, те имат нужда да живеят в семейна среда. Нищо не може да замени семейната среда при отглеждане на детето. За това иде реч в този законопроект. Страхувам се, че отношението на мнозинството демонстрира безразличие и бездушие, но това безразличие ще породи у хората, у децата, които очакват да бъдат осиновени, неприятна реакция”, категоричен бе червеният депутат. 

"Съгласно сега действащото законодателство всички осиновители имат абсолютно същите права, както биологичните родители на деца до 2 години, те имат право на осигуряване в размер на 90%", каза зам.-председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова. Тя обясни, че ГЕРБ не подкрепя законопроекта, защото той не е изчерпателен.

"Колкото е по-голямо едно дете, толкова по-дълъг и труден е периодът на адаптация. На нас ни се представя предложение за отглеждане и адаптация на дете до 5-годишна възраст. Има противопоставяне между осиновителите. Какво стана с осиновителите, които осиновяват деца над 5-годишна възраст?”, попита Ангелова.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан посочи, че проблемът е в периода до 4 г. „По проекта за нов закон за училищното образование има задължителна предучилищна подготовка. Има случаи на осиновяване на 17-годишна възраст, но това е съвсем друга реалност. Наистина, бива да се помисли осиновителят да има правото на този платен отпуск, за да може да положи грижи за осиновеното дете. Приемете това като стимул за осиновяването. Ако ги няма стимулите в периода от 2 до 4 години, имайте предвид, че не може да очаквате ускоряване на проблема с деинституционализацията”, мотивира се Местан.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче също заяви, че няма да подкрепи промените.
"Дайте да анализираме. Най-бедната страна в Европа, с най-много почивни дни, с най-много майчинство. Като си най-беден, за да настигнеш другите, трябва да работиш най-много. Всички да си стоим вкъщи - и да ставаме по-богати. Ама не се става богат и не се просперира, като си стоиш вкъщи", категоричен бе бившият премиер. 

В България периодът за обезщетение за майчинство е най-висок в целия ЕС.
Същевременно над 6000 деца са настанени в социални домове, като само през 2010 г. 2209 бебета са били оставени от родителите си в домове за отглеждане.
Според психолозите половин година престой в институция забавя с една година психическото развитие на детето.