На опасната находка попаднал народният представител от БСП Пенко Атанасов на излизане рано сутринта в сряда, съобщи "24 часа". Той бързал за работа и минал по гъсто обрасла пътека, по която по принцип не се движат хора.
В блока му живеят предимно депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които научиха за инцидента чак вечерта, предаде bTV.

Около 5 минути, след като депутатът подал сигнал на телефон 112, районът бил отцепен. Дошли полицаи от Седмо районно управление, ГДБОП и ДОТИ.

Цилиндричните тротилови шашки били с изключителна мощност
- две пресовки от по 400 грама, 18 - от по 200 грама, димка и запалки, но липсвали задължителните за направата на бомба капсул-детонатори и огнепроводен шнур. Те са били поставени в куфар и кашон. Първоначално бе съобщено, че са 8 кг, но по-късно официално бе уточнено, че количеството е 7 к.

БНР цитира директора на полицията в София комисар Валери Йорданов, който уточни, че според него експлозивите вероятно са изхвърлени, тъй като нямат взривател.
В официалното съобщение на МВР също се заявява, че се изключва възможността намерените вещества да са подготвяни за използване.

Според в. "24 часа" вече е задържан един заподозрян, който е разпитан как се сдобил с тротила и защо го е подхвърлил близо до депутатския блок. Нова телевизия съобщи, че от пресцентъра на ГДОБП, където разследват случая, са потвърдили, че мъжът остава в ареста за 24 часа.
В информацията на МВР обаче не се споменава за арестуван.

Толкова експлозив на едно място е рекордно количество за България, коментират експерти. Най-мощният взрив в последните години бе бомбеният атентат срещу бизнесмена Илия Павлов край Бистрица през 1998 г., когато в канавка край пътя избухнаха 20 кг експлозив, докато мерцедесът му минаваше. Президентът на "Мултигруп" обаче оцеля тогава и бе застрелян през 2003 г.