Зартов е подведен под отговорност за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сумата, за която ще отговаря, е повече от 3,6 милиона лева. Зартов е трябвало да изгради с парите вилно селище, наречено "Инглиш вилидж" - на името на съвместното дружество, но той не е изпълнил поръчката.

Явор Зартов, който беше заместник-председател на партията на Александър Томов - "Българска социалдемокрация", бе арестуван през юни.

Днес бе поредното заседание по делото срещу него, предаде БТА. То обаче бе отложено за февруари следващата година заради неизпълнена съдебна поръчка за свидетелите Мария и Генадий Гудкови. Сред десетте свидетели по делото са настоящият управител на "Инглиш вилидж" Роман Ерменко и почетният руски консул в Бургас Тонко Фотев.

Ако се докаже вината на Ивайло Зартов, той може да получи ефективна присъда от 10 до 20 години затвор и конфискация на половината му имущество.

"Фирмата "Инглиш вилидж" ООД е регистрирана в Бургаския окръжен съд през 2004 г. Тогава Зартов е имал 10% собственост в дружеството. Предоставените пари за строежа са на руския холдинг "Оскорд".

Името на Зартов нашумя първо около друг скандал - когато през февруари 2009 година дъщеря му Анна Зартова, носителката на титлата “Лице на Бургас 2007“, обвини Тонко Фотев в секс тормоз.