Повод за съдебния процес стана нигата на Рот "Новите български демони", в която се твърди, че Петков е имал връзки с известни личности от престъпния свят и дори, че е покровителствал незаконната търговия с амфетамини.
Заради това депутатът заяви пред български медии, че Рот е "лъжец, циник, безгръбначно мекотело и нищожество" и заведе дело срещу него за 10 000 лева.

През октомври миналата година обаче Софийският районен съд оправда германския журналист.

"Сега всичко се обръща срещу бившия вътрешен министър", казва сега оправданият за втори път Рот в интервю за Дойче Веле. Делото може да продължи и на следваща, последна инстанция, но той не вярва в това. 
"Това не би донесло нищо повече и на самия Румен Петков, който вече няма право да иска парично обезщетение за причинени вреди. С решението на втора инстанция отпада окончателно този иск. Предполагам, че той няма да срещне особени проблеми да покрие направените разходи по делото. И ако е умен, в което се съмнявам, както неведнъж съм казвал публично, той би оставил нещата дотук", добавя германецът.
Той очаква, че тъй като изходът от делото допълнително накърнява името и имиджа на Петков, човек като него едва ли би оставил нещата така, колкото и трудно е да спечели делото.

На въпрос дали очаква последици за народния представител Рот отговаря: "Би трябвало. Прокуратурата трябва да разследва твърденията на моя информатор и свидетел по делото Ваньо Танов. На Петков трябва да му бъде потърсена съдебна отговорност. От друга страна това няма да е много лесно, като имаме предвид, че той остава човек с влияние в политиката".

Германският журналист очаква, че Румен Петков ще се стреми да не се говори и пише за изхода от делото.