Знаете, че всички големи проекти, които обсъждаме, имат хоризонт 2018 година, защото тогава ще заработи разширеното находище "Шах Дениз Г" и тогава ще се появят сравнително големите количества. Идеята е преди 2018 година малки количества да достигнат територията на България още през 2014 година. Разговорите бяха повече от ползотворни. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БНР.

2014 година е реалистичен срок. Има някои въпросителни около този срок, защото до тогава ние трябва да построим интерконектора с Турция, който е разковничето в тази идея, защото без съществуваща инфраструктура няма как да доставим този газ в България. Затова и премиерът каза, че също ще говори в Съвета на министрите на ЕС затова идеята за интерконектор между България и Турция да бъде подкрепена. Този интерконектор ще доведе диверсификация за Европа. Той заедно с нашата преносна система, дори и без да е изграден голям газопровод на територията на България, може да осигури на Европа до 10 млрд. куб. газ, обясни министърът и допълни, че няма пречка този интерконектор да бъде част от някои от големите газопроводи, които ще се изграждат в последствие.

Ако такъв проект бъде подкрепен от ЕС, може би защо не и финансиран, то тогава ние ще имаме възможност да разширим след 2018 година единствено с трасе след този интерконектор, каза Добрев.

Министърът заяви, че не са коментирани цени и търговски взаимоотношения с Азербайджан, защото е рано. Със сигурност, когато имаме двама доставчика, ще имаме конкуренция между тях и крайната цена, без значение от кой доставчик купуваме този газ, ще бъде по-евтина, отколкото е в момента, защото в момента сме 85% зависими от доставките на газ от Русия, а останалите 15 % са от местния добив на България, обясни той.

Отказът на МОЛ не трябва да се приема като отказ на унгарската страна да подкрепи газопровода "Набуко", защото има междуправителствени споразумения, които са ратифицирани в Народното събрание, които подкрепят проекта. Моята информация е, че компанията МОЛ иска да продаде своя дял, защото няма достатъчно средства да финансира, но това не означава край за проекта "Набуко". Просто един от акционерите ще бъде сменен с друг, коментира Добрев.