Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след среща с генералния секеретар на Европейската комисия Катрин Дей в Брюксел. На нея бяха министърът на правосъдието Диана Ковачева и главният прокурор Сотир Цацаров. Тримата определиха пред журналисти в Брюксел срещата като рутинна и работна.

Цветанов уточни, че на нея са били представени предстоящите законодателни промени у нас, свързани със съдебната власт и с прозрачността на процедурите около създаването и избора на комисията по отнемането на имущество.
Не били пропуснати и знаковите дела и диалогът с ЕК, "който е допринесъл за решението на Съвета на Европа в неговите доклади да отпаднат темите за организираната престъпност, корупцията и полицейското насилие в нашата страна".

В отговор на въпрос Цветанов уточни, че разговорът не е засегнал темата с утрешното публикуване на доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Сотир Цацаров съобщи, че е изложил основните приоритети в работата на прокуратурата, неотложните задачи и начина за осъществяването им досега.
Представих начина, по който бе сформиран екипът на моите заместници, а също и данни по делото САПАРД, което се наблюдава с особен интерес от ЕК, допълни той.
Цацаров добави, че по делото позицията на ЕК е ясна и че не очаква по-различна оценка.
В четвъртък ще бъдат обявени резултатите от откритата наказателна процедура срещу магистрат, свързан с делото, както и започналата дисциплинарна процедура срещу магистрат, съобщи главният прокурор. Ще обявя резултатите с имена и факти и ще направя искания пред Висшия съдебен съвет, това не може да остане безнаказано, добави той.
Вчера Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на прокурора по делото САПАРД Стойчо Ненков, който оттегли протеста срещу оправдателната присъда на подсъдимите с мотива, че наистина няма доказателства срещу тях.

Министър Ковачева коментира упреците за прозрачността на процедурата по избора на новия български главен прокурор с мнението, че изборът е бил не само публичен и прозрачен, но в него са били изчерпани абсолютно всички въпроси, зададени от неправителствени организации и магистрати. По-изчерпателно изслушване от тези девет часа на тримата кандидати едва ли е имало някога за която и да било позиция, добави тя.
По нейните думи двамата конкуренти на Сотир Цацаров в процедурата изглежда споделят оценката, че изборът е бил законен и добър, след като са приели да станат негови заместници.

От опозицията и неправителствени организации недоволстваха, че изборът е бил опорочен и призоваха Плевнелиев да помисли дали да подпише указа за назначаването на Цацаров, за когото се е потвърдило, че е фаворит на ГЕРБ.
Президентът обаче не се възползва.