Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис беше активирана в първата минута след настъпването на новата година, съобщиха от НАП.
Първата данъчна декларация през 2015 г. е подадена 40 минути след полунощ от 34-годишен IT специалист, използвал онлайн услугата за деклариране с електронен подпис.
 
Последното нововъведение за данъчната кампания 2015 г. е възможността гражданите да подадат подоходна декларация по електронен път без електронен подпис, а с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят 5% от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март.

От тази година единствено онлайн подадените декларации носят облекчение.

"Това съдържа много голям потенциал, поне по отношение на физическите лица да си спестят време и изобщо персонален контакт със структурите на НАП, давайки им възможност до края на март 2015-а година да получат 5-процентна отстъпка от данъка, който имат да внасят", каза по БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Тази година режимът на данъчните облекчения се разширява с едно – хората, които имат доход само от минимална работна заплата, могат да го получат обратно.
 
Всеки лев доход, който е облагаем или необлагаем, различен от трудовия, води до невъзможност на ползване на облекчението, припомни обаче Бъчваров.

"Някаква много малка сума в дебитната карта на един гражданин, всъщност означава, че нормата на закона е формално нарушена", обясни той.
 
Това означава, че над 90% от хората с минимални доходи ще останат извън обхвата на облекчението.

Данъчната кампания започва в 9.00 ч. във всички офиси на Националната агенция за приходите (НАП). Физическите лица могат да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април, съобщават от НАП.

Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.