Първите проби са върнали зрението на трима пациенти, съобщи БНТ. Предстоят по-обширни клинични изпитания и има надежди, че до 5 години имплантът ще стане рутинно лечение за някои видове слепота.

Откритието на германските учени не помага на слепите по рождение, а само на хора, които са загубили зрението си. Един от първите лекувани пациенти вече различава предмети и 16 букви от азбуката. 

"Човек не може да си представи нещо по-хубаво - пациент, който е бил сляп години наред, отново да прогледне. Дори да е малко, това е революционно постижение", каза проф. Робърт Макларън в Оксфордския университет.

Суперлативите се отнасят за един миниатюрен чип с размери 3 на 3 мм, в който има 1500 светлинни диода. Той се имплантира под очната ретина и замества увредените рецептори за светлина на пациента. Чипът изпраща импулси до нервите в ретината, а те ги предават на мозъка. Затова той действа само при хора, които имат способност да обработват данните от фоторецепторите в очите им.

Не се очаква имплантът под ретината да връща изцяло зрението. Но той носи надежди за страдащите от наследствена прогресивна форма на слепота, наричана ретинитис пигментоза. Това са близо 200 000 хора по света.