Реформаторският блок е внесъл днес в парламента проект за промени в Закона за държавния служител, предаде БТА.

На практика се премахват всички изключения от конкурсното начало в държавната администрация, вкл. и на хората,назначени чрез множество вратички в законодателството, обясни на брифинг в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"С този законопроект ние слагаме "на диета" всички политически партии в България", добави той.

По думите му така реформаторите отговарят на обвиненията на БСП и ДПС за преяждане с власт. От друга страна давали решение на проблем с десетгодишна давност.

Това е категоричен отговор на изключително нахалните обвинение към РБ на БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения, добави Кънев.

Той посочи, че с промените ще се ограничат както собствените им министри, така и тези на другите политически сили, да не се изкушат и да се поддадат на натиск на партийните им структури.

С поправките се затварят две вратички в действащото законодателство, разясни и Димитър Танев, автор на текстовете. Едната - да се наемат държавни служители на непълно работно време, след което без конкурс да бъдат назначавани на друга длъжност.

Законът се заобикалял и чрез назначаването по заместване, последвано от преназначаване на друга свободна длъжност - отново без конкурс. По този начин за последните три години на държавна служба без конкурс са назначени 5057 души, което е почти половината от назначените в държавната администрация, уточни Танев.
Само за 2014 г. броят на наетите държавни чиновници със "заобиколка" бил 1739.

БСП: Кадрови погром в агенция

Очевидно реформаторската страст за власт е неутолима, коментира междувременно на брифинг зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България" Атанас Мерджанов.

Кадровият погром, извършван от министъра на икономиката Божидар Лукарски, продължава, добави Мая Манолова. По думите й скандални са уволненията и новите назначения в Агенцията за малки и средни предприятия - 7 от общо 53-ма служители.
Наред с главния секретар и шефове на дирекции, се уволнява и технически персонал, включително шофьори, коментира депутатката.

Тя обясни, че новоназначеният изпълнителен директор Мариета Захариева била ръководен кадър на СДС-Красно село. Освен това била страна по граждански договор, сключен от бившия директор Николай Стоянов, а сега си връщала жеста, като сключвала същия "кух" договор, с разрешениeто на Лукарски.

Според Манолова, Захариева е подготвила и нов устройствен правилник и според него се въвежда длъжността зам.-изпълнителен директор, определена за Стоянов.

"Така че тандемът, който е източил чрез кухи граждански договори агенцията за малки и средни предприятия, отново се връща на власт, но в разменени роли", обобщи червената депутатка.

От БСП били притеснени, защото агенцията ще разпределя милиони левове на малките и средни фирми.

По думите на Манолова работодателски организации са сезирали вицепремиера Меглена Кунева за назначенията, нямало как да не знае и Бойко Борисов.

В отговор Радан Кънев и Найден Зеленогорски от РБ коментираха, цитирани от БНР:

"За три години 5500 души са назначени при заобикаляне на закона. В момента ни се претоплят едни и същи четири, пет имена на пресконференции всяка седмица. Меко казано е нахално. РБ няма почти нито едно назначение в половината от областните центрове. Идеята за някакво преяждане с власт е абсурдна, защото точно тези, които ни обвиняват, в момента контролират 80% от администрацията".