Това стана ясно след изявление на Гинка Върбакова в Министерския съвет след срещата й с Бойко Борисов.

Склонна съм държавата да има участие в сделката, заяви тя в присъствието на вицепремиерите Владислав Горанов и Томислав Дончев.

Тя и съобщи, че заминава за Чехия да говори с продавача за възможностите държавата да се включи.

Върбакова подчерта, че това се прави, за да има сигурност у крайните потребители. Тя още веднъж повтори, че финансирането на сделката ще бъде напълно прозрачно, че то е от международни банки. Подчерта, че български банки в сделката не участват. 

„Заминавам за Чехия като представител на моите компании, за да запозная продавача със създалата се обстановка и да водим преговори”, каза още Върбакова. Тя бе категорична, че няма участие на български банки във финансирането.

„Склонна съм държавата да има участие в сделката и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен. Гинка Върбакова поискала закрито обсъждане в НС на сделката.

"Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в сделката, ако чешката страна се съгласи, държавата има възможността да влезе в подобна сделка", поясни от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

По-рано днес българският министър-председател помоли чешкия си колега Андрей Бабиш, с когото разговаря по телефона, за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани.