През януари Чехия и 21 други страни от ЕС подписаха търговското споразумение  По-рано днес хакери откраднаха данни за 27 000 членове на управляващата Гражданска демократическа партия в протест срещу споразумението. Подробен списък, с телефони и частни адреси на висши политици, бе разпространен сред редакциите на медиите.

Правителството има нужда от време, за да анализира по-внимателно споразумението, заяви говорителят на кабинета Ян Озух. "Не можем да приемем при никакви обстоятелства гражданските свободи и свободният достъп до информация да бъдат заплашвани по какъвто и да било начин", каза Нечас.

Миналата седмица Полша също спря ратификацията за поне година след подобни протести.
Днес полският министър-председател Доналд Туск обсъди с активисти и блогъри въпроса, предаде ДПА. Той каза, че Полша няма да се оттегли от Търговското споразумение за борба с фалшификациите, което подписа миналия месец, само защото "някоя група иска това". По думите му правителство, което направи това, "би трябвало да подаде оставка". Премиерът обаче заяви, че споразумението, което трябва да бъде ратифицирано и подписано от президента, няма да бъде прието, докато той има съмнения по него.

Някои страни в ЕС, сред които Германия и Холандия, пък все още изобщо не са подписали.

Преди дни министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че подписът на България под споразумението АСТА е под условие. Ако не бъде ратифицирано споразумението, все едно, че няма подпис и няма да действа, освен това категорично няма да бъде променяно досегашното законодателство. Това беше потвърдено и след среща на бранша с премиера Бойко Борисов.