Това е част от еконициативата "Часът на Земята", организирана от международната природозащитна организация WWF.

Тя се реализира в цял свят, като изключването на осветлението е апел за спешни действия срещу промените в климата.

Екоинициативата се организира за десета поредна година и към нея се присъединяват рекорден брой държави - 178. Тя стартира през 2007 година в австралийския град Сидни.

Моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж, отбелязват от екоорганизацията.

Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора.

Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни изгасват символично за един час. Угасва осветлението също така в значими сгради като Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк, Биг Бен в Лондон, както и фасадното осветление на редица сгради у нас, в знак на съпричастност към опазването на околната среда.

Екоинициативата бе отменена в Турция и Русия заради трагични събития в тези две страни.

Традиционното място в София, където се отбелязва „Часът на Земята“, е градинката пред Народния театър. В София WWF провежда традиционна среща пред Народния театър "Иван Вазов". "Всеки е добре дошъл с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да направим заедно момента по-пъстър, интересен и забавен. Каним и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц", посочиха от екоорганизацията.

Повече от 90 общини у нас подкрепиха инициативата.

В Плевен пък гасне осветлението на панорамата „Плевенска епопея 1877“. 

"Часът на Земята" се подкрепя също и от българските институции - фасадното осветление на Народното събрание, Президентството, храм-паметника "Александър Невски" и на много други учреждения и бизнес сгради се притъмнява, посочват от WWF.

В много градове хората организират различни природозащитни инициативи - светлинни шествия, конкурси, изложби.

От WWF приканват всеки да се присъедини към апела за климата през социалните мрежи.