Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви по време на срещата с европейските си колеги в Брюксел, че София и Букурещ не отговарят на критериите за присъединяване към Шенген, допълни радиото, цитиран от "Фокус".

„В някои сфери има слабости, например във функционирането на съдебната система, което ни пречи да кажем – премахнете границите”, каза Фридрих, като предупреди, че вълна от бедни хора може да имигрират в Германия в търсене на по-добри социални услуги.
„Трябва да погледнем цялостната картина в страната от гледна точка на организираната престъпност, функционирането на съдебната система и корупцията”, добави германският министър.

Още преди срещата той заяви, че членството на дадена страна в Шенген не е въпрос на престиж, а става дума за сигурността на германските граждани. Не можем да правим компромис с нея, заяви Фридрих.

Холандия няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона поне до декември, когато се очакват мониторинговите доклади Европейската комисия за двете страни, заяви сутринта преди началото на заседанието и холандският министър по емиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Тееван.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обаче заяви, че Берлин политизира процеса на присъединяване на България и Румъния. Той посочи, че трябва да се изчакат докладите на Европейската комисия за напредъка на двете страни.
„Ние сме общност на права. Отхвърлям налагането на политически критерии”, заяви председателят на Европарламента.

От ирландското ротационно председателство на ЕС вчера съобщиха, че няма да има гласуване и взимане на решения по темата, а само обсъждане, защото няма единодушие за приемането на двете държави.

От прессъобщение на МВР обаче заявиха, че поради липса на готовност на няколко държави-членки, министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС решили въпросът с присъединяването да се обсъди до края на годината, "за да има съгласие за положително решение".
Преобладаващата част от държавите-членки заявиха, че България и Румъния са изпълнили необходимите условия и подкрепиха необходимостта от бързо решение и осигуряване на ясна перспектива по въпроса до края на годината, пише в съобщението.

От него става ясно, че изключително високо са били оценени последователните и целенасочените усилия, както и резултатите на България в осигуряване на сигурността по външните граници на ЕС и успехите на правителството в борбата с организираната престъпност.

Вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов, който е в Брюксел, отговори по-рано днес само на въпросите на чужди медии, но не се ангажира със срокове.
„Разбира се, ще търсим консенсус за следващ период България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Мога да кажа, че България от март месец 2011 г. изпълнява ангажимента си и е покрила критериите за Шенген”, коментира той.