Това съобщи днес в индийския град Бангалор генералният директор на РСК "МиГ" Иля Тарасенко, цитиран от ТАСС и БТА.

Тарасенко, който е на изложението "Аеро Индия - 2017", каза че "България не се е отказала от ремонта на нашите самолети".

"Ние подписахме в края на миналата година редица споразумения, договори с военновъздушните сили на България. Затова сътрудничим с тях", заяви още шефът на РСК "МиГ" пред ТАСС.

Миналия ноември стана ясно, че за Министерството на отбраната са определени почти 15.5 милиона лева за ремонтиране на изтребителите МиГ-29.

Сключили сме договор за ремонт на двигатели на изтребителите ни МиГ-29 с руския консорциум РСК "МиГ", каза тогавашният премиер Бойко Борисов.

На 10 февруари служебният министър на икономиката Теодор Седларски посети "Авионамс" АД, единственото извън Русия предприятие, извършващо ремонт на руска военнна авиотехника.

На срещата в завода е обсъдено цялата летателна техника на българската армия, включително МиГ-29, да бъде ремонтирана на място след получаванe на съответните разрешения от руска страна.

Във връзка с това е решено да продължат съвместните усилия за сътрудничество с РСК "МиГ".

Дружеството е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която сега се експлоатира от българските военно-въздушни сили, стана ясно при обсъжданията в "Авионамс".