Според Цацаров разпоредбите, според които съдебната власт не може да получи допълнителни субсидии, ако има недостиг на средства, накърняват независимостта й.

В искането си главният прокурор се позовава на текстовете от бюджетите от минали години, според които неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт се компенсира от наличните средства от предходни години, а ако има недостиг - с допълнителна субсидия от държавния бюджет.

Вижте искането на главния прокурор до КС >>>

Цитираните текстове са от бюджетите от 2010 до 2013 г. Цацаров е категоричен, че с "изоставения" от предходните години подход, се накърнява независимостта на съдебната власт.

Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение на кредите така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си.

"Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет", категоричен е главният прокурор.

От Министерството на финансите заявиха за БНР, че ще се въздържат от коментар до произнасянето на съда.