Вчера от "Нова Република" призоваха десните хора в България решително да се противопоставят на намеренията на БСП да откъсне страната от ЕС.

"БСП застрашава и териториалната цялост на България, защото начело на червените листи застават говорителите на пропагандната война с лъжи за „наближаващия разпад на ЕС“ и най-шумните защитници на незаконното анексиране на Крим преди 3 г.", се казва в декларацията на формацията, оглавена от Радан Кънев.

Тази сутрин обаче Стефан Данаилов категорично отрече това пред Нова телевизия:

„Щели сме да се махаме от ЕС. Това са пълни глупости, няма такова нещо. Първо на ген. Радев му бяха типосали тая работа, сега като отиде в Европа, няма накаде. Никъде няма проблясък в нашата интонация, че напускаме ЕС и отиваме на изток при Китай и Русия. Дрън-дрън, та пляс. Това са просто съчинения. Радан Кънев се чуди какво да измисли, но няма да се спаси. Сами се нацепиха. Уплашени са от нас. Гледам и по-левите партии гледат за нещо да се захапят”.

Той отхвърли като "пълни глупости" и твърденията на Татяна Дончева, че е предложил служебния министър на културата Рашко Младенов за този пост. Имал кандидатура на жена, но не се случила, затова отказа да съобщи името й.

И този път ние ще победим. Въпросът е моите другари в страната да свикнат с мисълта, че трябва да се борят за победа, а не за това - кой напред кой назад в листите. Защото се усеща и вътрешна битка, кой да се подреди по-напред”, каза още Данаилов по повод изборните листи.

Лично той ще води две листи – във Варна и 24-ти МИР в София.

По повод изненадващото решение на Елена Йончева да напусне поста си на пресдиректор в президентството, само 2 седмици след като беше назначена, и да се включи в изборите, Данаилов обясни, че първи той я е поканил.

„Елена Йончева я поканих да участва в инициативния комитет за ген. Радев. Тя го хареса, смяташе, че е много добър избор. Но като тръгна кампанията, имахме един разговор и ѝ предложих евентуално да се кандидатира при нас като депутат”, разказа Данаилов. „Тя тогава каза, че не е много склонна, но ще види. И така останаха нещата. В навечерието на реденето на водачите на листите имах един разговор с Корнелия Нинова, която ми каза, че е говорила и поканила Елена Йончева”, заяви Данаилов.

Йончева обаче решила да помисли още малко. Съгласила се на другия ден.

„Много съм щастлив от това, че тя прие”, каза актьорът.

По повод влизането и на друг известен журналист - Тома Томов, в листите той пък коментира:

„Изненада ме, че му е предложено и че е приел. Много хубаво ми стана. Пожелавам му успех”.

По думите му като водач на листа, Томов има гарантирано място в парламента. За агентурното му минало, Данаилов заяви, че никой не се е сетил да обсъжда тази тема в изпълнителното бюро.

„Почти всички журналисти, които се занимаваха с международна политика, са били в списъците на ДС. Не се интересувам от това”, каза Данаилов.

По повод това, че и Нона Йотова влиза в софийска листа, той заяви, че журналисти били писали за нея, че е певица, а тя е известна актриса.

Той говори и за това дали БСП се намесва в работата на президента Радев?

„Защо да не оказва влияние? Не мисля, че редови социалисти имат достъп до президентството. От самото начало Корнелия Нинова заяви, че в служебния кабинет няма да са предлагат членове на БСП, а имаше желаещи за 3 кабинета. Ако му оказваха влияние, нямаше да стане тази щуротия в Кърджали – да назначат човек на Герджиков за областен управител – човек, който не става за нищо”, коментира Данаилов.

Местните социалисти реагираха остро на назначаването на Начо Ковачев, защото бил известен с две неща – че е държал клуба на НДСВ преди години и че злоупотребява с алкохола. Това каза пред "Труд" председателят на областния съвет на БСП Милко Багдасаров.