Участието на фрегатата ще лиши много дейности за 2011 г. от финансиране, мотивира се депутатът от "Коалиция за България" Атанас Мерджанов по време на дебатите по приемане на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България за 2010 г., предаде КРОСС.

Проекторешението за изпращане на фрегатата бе взето от правителството на 30 април и тя заминава в края на месеца. Личният състав ще бъде до 160 души, включително група за специални операции до 12 военнослужещи. Операцията ще струва 1,5 млн. лева на месец, които ще бъдат осигурени от бюджета на военното министерство.

Мерджанов коментира, решението за изпращането на „Дръзки" е взето, въпреки че от НАТО нямало такова специално изискване, без МО да запознае правителството с незадоволителното състояние на кораба и без да е бил уведомен президентът Георги Първанов.

Ангелов пък обясни на соцдепутата, че по закон не е длъжен да уведомява държавния глава при такива случаи, въпреки че е върховен главнокомандващ на армията.

Мержданов обаче обвини министъра и че е направил политическа чистка. "Новото ръководство на военното министерство при ръководството на Николай Младенов и при ръководството на сегашния министър Ангелов доведоха до напускането на директора на Военна полиция, началника на направление „Маркетинг и анализи" и много експерти от министерството, каза той. Според него, откакто Ангелов оглавява министерството, професионалното ръководство се обезличава", заяви той.

След дебатите депутатите приеха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на отбраната без гласовете на социалистите.