Вотът с тема - провалът в сферата на сигурността, неспазването на човешките права и отлагането на влизането ни в Шенген трябваше да бъде внесен от ДПС днес. Късно вчера обаче от БСП, които ги подкрепят изцяло, заявиха, че това ще бъде направено в понеделник, за да бъдат събрани подписите на още повече депутати.
От Синята коалиция и РЗС вече заявиха, че също ще гласуват срещу кабинета. Още не е ясна позицията на "Атака", както и дали и този път независимите депутати ще подкрепят управляващите.

И по време на миналия вот на недоверие Бойко Борисов не отиде в парламента, като директно заяви за депутатите от опозицията, че не му е приятно да ги гледа.
Борисов все пак каза, че уважава Народното събрание, но това е когато има смисъл и искреност в депутатите от опозицията.
„Сега, когато те искат да направят и политическа криза, когато икономиката тръгва нагоре, когато толкова много неща се направиха, в пъти се увеличи усвояването на еврофондовете, България ще бъде различна държава. Те искат това да го няма. Въобще не смятам да защитавам правителството при така зададените въпроси на третия вот на недоверие", категоричен бе тази сутрин пред БНТ министър-председателят.

"Сега е време разделно. Заедно БСП, ДПС с Мартин Димитров и Иван Костов, искат да свалят ГЕРБ. След като свалят ГЕРБ ще остане те да направят правителство и да делят министри. Знам от Костов как ще се разпределят в един такъв кабинет. В тази криза, в която е Европа, ще направят едно правителство, което няма да може да управлява", заяви още Борисов, цитиран от КРОСС.

На въпрос за подкрепата на партия „Атака” той отговори: „Надявам се Волен Сидеров да не падне толкова ниско. Аз съм убеден, че Волен Сидеров няма да се нареди, с всичките негови слабости, до тази нова коалиция – БСП, ДПС и Синята коалиция, разчитам на всичко това, което през годините сме си градили”. На миналия вот "Атака" изобщо не участва в гласуването.

Запитан дали има провал в МВР той отговори: „Тези, които искат вот, да си спомнят, че по тяхно време държавата беше залята от поръчкови убийства, магистрални грабежи, крадци на автомобили”.

Само по повод полицейското насилие Борисов призна, е имало няколко операции, в които бяха допуснати грешки. "Особено, когато записът с Роман Василев стана публично достояние, не мисля, че трябва да се отрича, че са допуснати грешки, каквито не трябва да са допускат".

Във връзка със СРС–скандала обаче премиерът, каза че е „поредният кьорфишек”.
"Най-добре е опозицията да вземе статистиката и да види – колко пъти прокуратурата има повече искания от МВР за подслушване. Работна група прави поправки, свързани с прозрачност при използването на СРС. Дебатираме и сме пред взимане на решение дали вътрешният министър да подписва исканията или – главният секретар на МВР", добави той.

Борисов съобщи, че е разпоредил в сряда на заседанието на Министерски съвет да се направи промяна в закона.
"Сега кражбата на автомобил се нарича „отнемане”, кражбата в къщата на един човек се нарича „проникване” и има различни тълкувания и в съдебните зали, и от адвокатите. Затова много пъти фактът, че много от крадците имат условни присъди, означава, че доказателствата са били добри. А пък не са били осъдени, защото членовете в закона дават и подобно тълкувание", обясни премиерът.

Той отново отрече и критиките за приемането ни в Шенген.
"Опозицията първо трябваше да каже защо не бяха усвоили парите за Шенген, ние усвоихме 100% от средствата. България е изпълнила критериите на 100%. Оттук нататък, ако има нови критерии за всички страни, ние също, както останалите, ще изпълняваме новите критерии. Не е ставало тема, че страната ни не ги е изпълнила. Оттук нататък въпросът за Шенген е чисто политически, защото стана проблемът с Гърция, стана проблемът в арабския свят и оттук нататък ЕС започна да мисли за нови инструменти, с които да защити шенгенската граница", категоричен бе премиерът.
Той призова, ако има нещо повече, което трябва да се направи, опозицията да каже и то ще бъде направено.

Във връзка с личните му очаквания за доклада на ЕК, който се очаква на 20 юли, премиерът Борисов каза, че той в общи линии ще бъде в две посоки – ще бъдат отчетени доста от операциите на МВР, законодателните промени, и "разбира се, ще бъдем критикувани отново в слабостите, които имаме в съдебната система и липсата на присъди".
„Всичко това ще бъде отчетено в доклада, но във всички случаи ще бъде обективен. Днес в 13.30 ч. имам телефонен разговор с Жозе Барозу, за да каже какво има по доклада и да уточним някои неща”, заяви Борисов.
По повод публикации в медии, че в оценките от доклада ще има критики за липсата на успехи в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, премиерът каза, че много неща ще изтекат дотогава.