Вчера управляващите приеха тази промяна на второ четене на Закона за съдебната власт, въпреки че срещу нея се обявиха сегашният главен прокурор Борис Велчев и вицепрезидентът Маргарита Попова, а ЕК вече настоя за реформи в системата.

По-рано днес и държавният глава Росен Плевнелиев също не подкрепи  позицията на ГЕРБ и заяви, че първо трябва да има нов ВСС, който след това да избере и нов обвинител №1, защото сегашният неслучайно не се ползва с достатъчно доверие в обществото. От пресслужбата на президента дори съобщиха, че след като се запознае със закона, той ще прецени дали да наложи вето.

Новият ВСС ще избере новия главен прокурор по прозрачните правила, които вчера парламентът прие за избора на ВСС,  заяви обаче Бойко Борисов пред журналисти в отговор на въпрос, предаде БТА.
"Единствената молба ми е да се подбере парламентарната квота, ако не ме лъже паметта беше 11 човека, от възможно най-добрите магистрати, които, като отидат там, действително да знаем, че имаме ВСС и да изберат главен прокурор, който да е образец", добави Борисов.
ВСС има 25 членове, трима от които са по право - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор. Половината от останалите 22-ма висши магистрати се избират от парламента, а другите 11 - от съдебната власт.

"Това време, което искаха колегите да удължат в парламента, е необходимо, тъй като знаете - юли-август трудно е да работят хората и трудно мога да ги накарам - които взимат тези решения. Затова беше удължаването на срока, иначе повече от ясно е, че този ВСС изпълни своята роля, а новият ВСС ще избере новия главен прокурор", добави Борисов.

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г., а мандатът на сегашния ВСС - още на 3 октомври. По досегашните правила процедурата по номиниране и избор на нов главен прокурор трябваше да започне през декември. С промените обаче обсъждането ще може да започне 6 месеца преди изтичането на мандата на Велчев, тоест това може да стане още на 19 август.

Промяната в позицията на ГЕРБ, изразена лично от премиера, дойде часове след още едно събитие. В. "Преса" публикува днес скандален запис на разговор на издателя на вестниците "24 часа" и "Труд" Любомир Павлов с неизвестно лице, състоял се преди няколко дни. В него Павлов заявява, че вече знае, че ГЕРБ ще променят  Закона за съдебната власт, за да може сегашният ВСС да избере следващия главен прокурор, без Маргарита Попова да знае за това. Бойко Борисов и Цветан Цветанов щели да обяснят, че трябва да има плавен преход и затова изборът на главен прокурор трябва да се изтегли по-рано, както в САЩ се  избира президент, но не застъпва в деня на изборите.