На 28 август Никола Терзиев, който работи като разносвач на храна, умира на място, след като 28-годишният Бейтула Исмаил удря колата му с над 200 км/ч. на магистрала "Хемус", на входа на Варна.

Оказва се, че Исмаил е возил в своята кола 10-годишното си дете. Мъжът има и условна присъда, след като преди години блъснал и убил жена на пешеходна пътека. През 2014 г. обаче е реабилитиран.

След смъртта на Никола негови роднини, приятели и колеги излязоха на няколко протеста с искания за строги мерки за войната по пътищата.

Преди няколко дни пък сестрата на убития младеж - Боряна Терзиева, публикува в личния си профил във Фейсбук писмо до премиера Бойко Борисов. Младата жена публикува и снимка на брат си като дете, сниман с него.

"Г-н Борисов, помните ли детето от снимката? Тогава попитахте брат ми какъв иска да стане като порасне и той отговори футболист. Вие го посъветвахте да стане каратист, че той да ги рита, а не него да ритат. Ники беше убит преди месец като служебната му кола бе изхвърлена от пътя от шофьор, карал със скорост над 220 км/час - близо три пъти над ограничението. На убиеца нито му е повдигнато обвинение, нито е задържан, а може вече да не е и в страната - въпреки свидетелските показания и въпреки полицейския протокол", попита Терзиева.

Веднага след като научил за писмото, премиерът поискал да разговаря с майката на Боряна и Никола - Анелия Терзиева. Срещата се е провела във вторник преди заседанието на Министерския съвет, съобщи "24 часа". В нея са участвали още главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и правосъдието Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева.

"Те ми обещаха пълна подкрепа
и затягане на мерките при смърт на пътя", каза майката.

"Много се зарадвахме, че ни обърнаха внимание”, добави и дъщерята Боряна.

Всички обещали на семейството безусловна подкрепа, за да бъде наказан убиецът на Ники.

Заради многото смущаващи твърдения на близките на загиналото момче около катастрофата Цацаров е наредил проверка на варненския окръжен прокурор Владимир Чавдаров. На Бейтула Исмаил дори не му е била наложена мярка за неотклонение.

Борисов пък е обяснил на майката, че ГЕРБ готви промени в Закона за движение по пътищата и ако те бъдат приети, при тежки катастрофи с пострадали и жертви на причинителите ще бъдат отнемани веднага шофьорските книжки. Борисов споделил обаче, че различни лобита пречат на промените.

Анелия Терзиева пък настояла да отиде лично в парламента, когато промените влязат в зала за гласуване.

Нашата битка не е за смъртта на Ники Той си отиде и нищо няма да ни го върне. Искаме да се промени законът, за да има по-тежки наказания за убийците на пътя”, каза майката.