Изпълнени бяха българският и турският национален химн. След официалната церемония по посрещането с военни почести, при засилен медиен интерес започна среща между двамата премиери, предаде "Фокус".
Борисов е в турската столица за съвместното заседание на правителствата заедно с 8 министри и Делян Добрев, който все още се води зам.-министър на икономиката, търговията и туризма. 

Визитата започна с поклонение пред гробницата на Кемал Ататюрк. В почетната книга на музея Борисов написа: "Имам честта отново да поднеса най-дълбокото си уважение към основателя на Турската република Кемал Мустафа Ататюрк, велика личност и приятел на България. Неговото дело има безспорен принос за всестранното развитие на съвременните българо-турски отношения", съобщи БТА.

След това министър-председателят проведе среща с турския президент Абдуллах Гюл в Президентския дворец „Чанкая”.  
Както съобщи пресслужбата на Министерския съвет, двамата обсъдиха двустранните отношения между държавите и констатираха, че те са приятелски и най-добрите досега.

Министър-председателят и турският президент споделиха взаимните си разбирания, че основна задача на страните е да строят и изграждат стратегическите си обекти, като се обединиха около мнението, че с това регионът ни ще стане по-привлекателен и добър за живеене.

Гюл и Борисов определиха визитата на българската правителствена делегация като важна за решаване на приоритетните за страната ни теми - стартиране на изграждането на междусистемната газова връзка и синхронизиране на жп линии и проекти. Като важно за насърчаване на туризма и двустранното икономическо сътрудничество беше отбелязано и строителството на четирилентов път Варна-Бургас-Истанбул и бърз воден транспорт между тях.

По време на срещата стана ясно, че българските мюсюлмани никога досега не са живели в по-толерантна среда, в която да се развиват без да има натиск или нетолерантно отношение към тях.
С позицията си на осъждане по отношение на отделни прояви на агресия от "Атака", ГЕРБ и правителството показали, че етническият мир в страната е по-скъп и важен от запазването на властови позиции. "Етническият мир ни е по-важен от властта", заяви премиерът Борисов пред турския президент.
Държавният глава похвалил министъра на културата Вежди Рашидов за реставрацията на Ески джамия в Стара Загора, която миналата година бе открита като Музей на религиите. 

Основният политически документ, който се очаква да бъде подписан днес от Борисов и Ердоган, е Съвместна политическа декларация за учредяване на Съвет за сътрудничество на високо ниво между България и Турция. 

Турският премиер беше на посещение в у нас през 2010 година и тогава Борисов заяви подкрепата на страната ни за членство на Турция в ЕС.
Споразумения и договори с турските си колеги в Анкара ще подпишат външният министър Николай Младенов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Вежди Рашидов.

Запитан от журналисти дали днес ще има подписан документ за изграждане на "газова връзка" между двете страни, Делян Добрев каза, че ще се опитат да подпишат подобно споразумение.

България и Турция подкрепят стремежа на арабските народи към свобода и демокрация, се казва в съвместно изявление на Николай Младенов и неговия турски колега Мехмет Давутоглу, съобщиха от Външно министерство. 
"Двете страни апелират към международни усилия за незабавно спиране на кръвопролитията в Сирия и за диалог и преход към демокрация в арабската страна. В този смисъл, значима ще бъде и предстоящата среща на групата "Приятели на Сирия", която ще се проведе в Истанбул. Двете съседни страни ще си сътрудничат тясно в рамките на НАТО за изграждането на противоракетна отбрана, чиято цел е да гарантира сигурността на всички държави от Алианса и операцията в Афганистан", се казва още в документа.