Вчера от комисията по досиетата съобщиха, че 45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули, проверени от Комисията по досиетата, са с принадлежност към структури на ДС или Военното разузнаване.

Пред журналисти премиерът обяви, че ще разговаря днес за случая с външния министър Николай Младенов.

Представяте ли си вътре в страната какво е, попита риторично Борисов, цитиран от "Фокус". Според него, яростната съпротива срещу ГЕРБ на всички нива и на всички институции е знак за тежките поражения, които бившата ДС е нанесла на държавата.

"Представете си тези агенти, които са били по западноевропейските страни. Те са работили срещу тях като идеологически противници – как представят нашето правителство", заяви премиерът.
Той препоръча на дипломатите, които са били агенти, да отиват и да си пишат мемоарите, а не да притесняват други правителства, цитира го БГНЕС.
Айде, на нас наследство са ни, коментира Борисов.

Толкова ли няма младо поколение дипломати, които да заместят сегашните, зачуди се той.

Готови сме с проектозакон, с който да се забрани на агентите на бившата ДС да бъдат назначавани за посланици, съобщи по-рано от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, цитиран от КРОСС.
Сините се срамуват, че половината - 13 от 26 български посланици в Европейския съюз, са агенти на ДС.
Това потвърждава за пореден път тезата на представители на Русия, че България е нейният троянски кон в ЕС, каза Димитров.

В изнесения списък на сегашни дипломати с ДС картончета са постоянният ни представител в ООН - Райко Райчев, и посланците в Москва - Пламен Грозданов; във Ватикана - Никола Калудов; в Лондон - Любомир Кючюков; в Токио - Любомир Тодоров; в Турция - Красимир Тулечки; в Берлин - Иво Петров; в Мадрид - Иван Христов; в Лисабон - Иван Иванов; в Китай - Георги Пейчинов; в Женева - Ганчо Ганев; в Рим - Атанас Младенов; в Атина - Андрей Караславов.