В ефира на bTV Борисов коментира сблъсъка пред софийската джамия от 20 май, когато привърженици на Волен Сидеров организираха протест по време на петъчната молитва. Поведението на партията бе осъдено от всички политически сили у нас, от премиера на Турция и от европейските либерали, според които  партията трябва да бъде забранена.

Категорично не съм съгласен с действията на „Атака” пред джамията и те го знаят, каза премиерът и добави: "Абсолютно не им желая подкрепата".
Борисов заяви, че утре мюсюлмани могат да поискат спиране на звъна на камбаните и "влизаме в омагьосан кръг във време, когато цели държави фалират".
По-късно днес от ГЕРБ официално се разграничиха от "Атака" и заявиха, че ако това е техният път, то ще продължат сами.

На въпрос дали Държавна агенция „Национална сигурност” работи по твърденията на Сидеров, че в джамията се проповядва радикален ислям, той отговори, че се разследват опасни радикални клетки в Родопите, но не разкри подробности.

Борисов припомни, че преди две години на парламентарните избори ГЕРБ постигна най-добър резултат, но не достатъчен.
"Няма друг луд, който във финансово-икономическа криза, най-тежка в света, да сформира правителство на малцинство и само заради България да си жертва партията, кариерата и всичко", обясни той.
Премиерът заяви обаче, че е нямало да състави правителство, ако РЗС, Синята коалиция и „Атака” не са излезли да кажат, че го подкрепят.
"РЗС се извъртя на шестия месец, Синята коалиция се извъртя на първата година, сега „Атака” се извъртя след година и половина", заяви той и попита защо това не е станало преди две години.

Избори "3 в едно" не е изключен вариант, каза още министър-председателят в отговор на въпрос  дали ексцесиите пред софийската джамия не са режисиран протест, целящ да предизвика предсрочни парламентарни избори. Той обаче отхвърли версията за сценарий между него и Волен Сидеров.
"Със Сидеров не съм говорил от месеци", каза Борисов и отново заяви: "Не им прави чест, сега като наближават изборите, да се отмятат".

По думите му той наблюдава събитията и в зависимост от тях ще вземе решение.
Смята обаче, че ще може да продължи да управлява с подкрепата на независими депутати и такива със здрав разум от други партии. Но проблемът сега бил, че няма да има подкрепа за важни решения като Пакта за финансова стабилност и закона за конфискация.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще възложи проверка за спазване на нивата на шум край джамията и в централна градска част като цяло, след като вчера от "Атака" поискаха общински референдум по въпроса.
Сидеров настоя и за национален референдум, който да реши дали партията му трябва да бъде забранена.