Борисов бе запитан от един от присъстващите българи - защо за ГЕРБ са важни президентските избори и не е ли по-добре за пред света - те да бъдат спечелени от опонентите му и да има някакъв коректив, предаде "Фокус".

"Ние нямаме политическа класа, с която да се разберем. Мислех да го направя - да извадя неутрален човек или да подкрепим някой. Но това, ако имаш политическа класа, тук няма политическа класа", каза Борисов.

"Ако не бях направил правителство на малцинството, България къде щеше да е сега.  Оттатък Гърция. Но Гърция, заради еврото я подкрепят, нас кой да ни подкрепя? Но някой да ни го признава сега", попита риторично Борисов.

Той изтъкна, че ГЕРБ няма друга партия, която да ги поддържа.
"Всички партии са ни в опозиция. Всички са срещу нас", подчерта премиерът.

Борисов отрече, че за него постът на държавния глава и върховния главнокомандващ не е важен.
"Нали всичко сега се върти около Първанов. Квотите в СЕМ, квотите в Конституционния съд, квотите във Висшия съдебен съвет – той ги дава. От девет, осем. Всички реформи, всички закони, минават оттам – как да не е важен постът на президента",  запита премиерът.
Повод за думите му бе негово изказване през юни, когато заяви, че президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ и им идвал в повече. Тогава в края на деня обаче той каза обратното.

Случаят "Катуница"
Като знаеш, че няма да дойдеш на власт, можеш да говориш такива приказки - така премиерът Бойко Борисов коментира пред българите в Прага предложението на лидера на „Атака” Волен Сидеров за връщане на смъртното наказание по повод случая в Катуница.

„Колегата Сидеров сега вика – „аз съм за смъртното наказание”. Кой ще те пусне в Европа? Те дори не ни разрешават да вкараме в закона нещо, което е справедливо за всеки българин – ако завариш някой в къщата ти, че те краде, ако го утрепеш, да не носиш отговорност. Това в Европейския съюз не може да се приеме, камо ли да върнеш смъртното наказание в България. Всеки, който го прилага, знае, че никога не може да е на власт. В момента, в който дойде и започне да изпълнява подобен тип обещания, изолацията, в която ще постави собствената си държава ще е толкова голяма, че ни еврофонд ще влезе, ни инвеститор ще влезе, за три месеца народът ще огладнее и ще го бие с камъни", коментира Борисов.

"Има една приказка – „на бодлива крава Бог рога не дава” – знаеш, че няма да дойдеш на власт, можеш да говориш такива приказки. Кой ще ти позволи това – ние сме в една обща социална система, наречена НАТО, наречена Европейски съюз, с европейски ценности”, допълни премиерът.

Българите в чешката столица питаха премиера за борбата с организираната престъпност, реформата в съдебната система, изграждането на пътища - специално в Родопите, трудностите, които изпитват българите, дошли да търсят работа в Прага, проблемите със смяната и издаването на нови документи, свързани с престоя и пребиваването в Прага, раждането на деца в български семейства.

Премиерът получи почетен знак на българското училище в Прага и благодарности от българската общност за подкрепата на държавата за училището. В Прага от 1947 г. функционира и българско средно общообразователно училище “Д-р Петър Берон”.

В Чехия официално са регистрирани около 4500 български граждани. След приемането през 2001 г. на закон “За правата на националните малцинства” в Чехия, официално са признати 11 национални малцинства, сред които и българското.

Българският премиер е на официално посещение в Чехия. По време на двудневната си визита в Прага министър-председателят има ще се срещне с колегата си Петър Нечас и с президента на страната Вацлав Клаус. Предвиден е и разговор с Милан Щех, председател на Сената на Чешкия парламент.

Борисов ще участва в българо-чешки бизнес форум в Прага, ще присъства и на откриването на изложбата „Средновековни български икони”.