Изказването Овчаров направи пред съпартийците си по време на заседанието на Градската конференция на БСП-София, въпреки че вчера Данаилов заяви на пленум на партията, че отказва да се кандидатира, предаде БТА.

"Ролята на кандидат за президент на БСП приляга на един от най-достойните артисти на съвременна България - Стефан Данаилов", каза лидерът на БСП-София пред делегатите на заседанието на Градската конференция на организацията. Време е вече да освободим президентската институция от излишния властови и политически товар, с който вече 20 години я товарим, и да я върнем към реалните властови и предимно представителни функции, смята той. Овчаров е убеден, че Данаилов може да я изиграе с достойнство, с уважение към всички българи, с широта и отговорност в интерес на България. "Стига, разбира се, отговорно и с уважение да подготвим сценария и да му предложим ролята", отбеляза председателят на БСП-София.

Румен Овчаров коментира и премиера, и правителството на ГЕРБ.
Древната гръцка мъдрост "когато фактите говорят, и боговете мълчат" намери своя герберски прочит: "Когато Бойко Борисов говори, и фактите мълчат".

Лидерът на столичните социалисти обаче посочи, че "фактите, истината са упорито нещо и жестоко". Той подчерта, че за две години управление, оценката за правителството на ГЕРБ не може да бъде друга, освен провал. Провалът, каза Овчаров е и в икономическата, и социалната политика. Като провалено той отчете управлението на ГЕРБ и в борбата с организираната престъпност и корупцията и налагането на полицейщина.

Премиерът е заложил, по думите му, на "импровизацията и харизмата". Търсенето на политически консенсус е подменено с агресивно и брутално поведение, силов подход и манипулация, противопоставяне и разделение, посочи Овчаров. Това, според него руши образа на страната и крие опасност и за демокрацията. "Брутално се прилага мутренският модел на икономическо взаимодействие "аз съм се разбрал", налагат се двойни стандарти, толерират се фирми близки до управляващите, стимулира се контрабандата, държавата целенасочено избутва цели сектори в сивата икономика", заяви председателят на софийската организация на БСП.

Реалната работа на правителството, необходимите стратегии и оперативни решения са заменени от "дебелашка демагогия и булеварден популизъм и рязане на ленти".

Овчаров изтъкна, че тези, които режат лентите обаче го правят и по проекти, за които единствената им заслуга е самото рязане. Днес 2 години по-късно констатираме, че българското правителство със своите действия и бездействия не само не облекчи излизането на икономиката от кризата, а напротив задълбочи кризата и засили ефектите и върху населението и бизнеса, подчерта Румен Овчаров. България е една от трите страни с най – висок ръст на безработицата, посочи той. Изтъкна още, че за две години правителството е увеличило публичния дълг.

Градската конференция на БСП-София отчита днес работата на общинските съветници на БСП в СОС.

По време на заседанието стана ясно, че кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев ще бъде и водач на листата на партията за общински съветници. Това решиха с явно гласуване делегатите на Градската конференция на БСП-София.