Обществото ни трябва да разбере, че успешното разрешаване на интеграцията на ромите ще създаде условия за подобряване качеството на живот, каза още министър-председателят, предадоха "Фокус" и БТА.

Той обясни, че правителството дава подкрепата за пълноправно участие на ромите в обществото. Имало и рамкова програма за интегриране на ромите, по която се използват национални европейски средства.
Борисов добави, че вече са подобрени условията в детски градини и училища, където се учат деца от етнически малцинства, и сред тези общности има  образователни кампании със здравна насоченост и за превенция на ранните бракове.

Премиерът призова общините да разработват проекти, за да създават условия за интеграция на ромската общност. По думите му, съвместната работа на централната и на местната власт с ромските общности има голямо значение за "постигането на устойчиви резултати".

"Важно е да се намерят тези фигури в общностите, които са готови да се интегрират и да помагат за интеграция на малцинствата. Има млади хора, които участват в този процес и се утвърждават, и техният пример трябва да се популяризира", заяви Борисов.

Честването е организирано от Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, чийто председател е вицепремиерът Цветан Цветанов, предаде БТА.
На събитието дойдоха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри от кабинета, депутати, посланици и представители на граждански организации.

Преди дни еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Вивиан Рединг даде срок от 8 месеца на страните от ЕС да изготвят нови планове за интегриране на ромите.