Правим ги, с нас или без нас, те ще се случат, коментира Борисов, като отбеляза, че се надява и на здравия разум на протестиращите, предаде БТА.

Запитан за думи на земеделския министър, че Сергей Станишев и Корнелия Нинова застават зад протестите на земеделските производители, премиерът Борисов каза, че те публично са излезли и призовават всички да се включат, да участват. При тях получаваха милион и нещо, сега получават милиард и половина. Те (земеделските производители) избират, с цялото ми уважение към тях, просто в случая не са прави, коментира премиерът. Толкова много пари получиха през тези две години, получават и за следващата година плюс седемдесетте милиона, които ще им намалим от акциза на горивата, нямат основание, посочи премиерът в отговор на въпрос по повод предстоящата среща на земеделски производители.

А що се отнася до реформите в пенсионните системи и всичко останало, те се правят от първи януари така, както сме го вкарали в парламента, добави Борисов.

Модернизацията на българското здравеопазване, образование и съдебна система се забавиха, това беше грешка, която сега ни струва скъпо. Това каза премиерът Бойко Борисов пред участниците в конференцията "Справедливост в прехода", организирана от Министерството на външните работи. От дистанцията на времето виждаме, че в много области, в които нямаше ясно написани европейски критерии, реформите бяха забавени и не се случиха, така както искаха мнозинството български граждани през 1989 г., отбеляза Борисов.

Обществата в преход са особено чувствителни към правосъдието, изграждането на доверие в съдебната система е основен показател при оценяването на успешността на прехода, каза още премиерът.

Той допълни, че съдебните реформи в Централна и Източна Европа бяха насочени към отделяне на съдебната власт от политическия апарат и трансформирането й от защитник на правата на държавата в защитник на правата на гражданите. Двайсет години по-късно реформата на съдебната система продължава да бъде във фокуса на обществения дебат, явно уроците в тази област по-лесно се преподават, отколкото се учат, каза Борисов.

Министър-председателят откри международна конференция в София, посветена на прехода към демокрация в арабския свят. По повод българския опит, Борисов, се обърна към арабските гости и заяви: "Днес, когато ние сме в ЕС, когато сме едни от най-добрите партньори в НАТО, мисля че можем да ви бъдем от полза. Мисля че, ако имате нужда, бихме могли да ви подкрепяме. И, разбира се, при нас беше по-лесно – ние сме в центъра на Европа, в центъра на ЕС, в центъра на много развита демокрация, може би най-развитата демокрация в света. Затова ни беше по-лесно".

Междувременно вътрешният министър Цветанов коментира в ефира на Дарик, че се надява разумът при протестиращите в страната да надделее и да няма провокации.