Харманлийското село е на 90% наводнено, започна евакуацията на хора, над 50 души вече са спасени. Четирима души загинаха, съобщиха от МВР.

„Кураж на хората, които очакват хеликоптерите (за селото бяха изпратени 2 хеликоптера от авиобаза Крумово -б.р.). Проблемът е, че "Кугър"-ите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям", обясни министър-председателят.

"Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците”, каза Борисов.

По думите му хеликоптерите се придвижват с риск за живота на летците.
„Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време, хеликоптерите не могат да бъдат използвани. С риск за пилотите, Господ да ни пази, дано успеят да стигнат”, добави той.

Борисов обясни, че рискът е поет. "Щяхме да паднем и ние", добави той.

„Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед, не могат да се движат толкова бързо”, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

По-рано и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов предупреди, че спасителните операции от въздуха ще бъдат затруднени заради лошите метеорологични условия.
Оказа се обаче, че все пак хеликоптерите успяха да се включат в спасяването на хората.

Екипажът с командир бригаден генерал Златко Златев е евакуирал двама души от покрива на обърната лека кола в наводнения път между село Родопи и международен път Е-80, уточниха по-късно от пресцентъра на Министерство на отбраната. Евакуацията е станала от въздуха с помощта на лебедка, чрез която пострадалите са изтеглени на борда на вертолета. Същият екипаж успява да кацне в наводнената помпена станция на село Любимец и спасява още един човек.
Генерал Златко Златев е командир на 24-а авиобаза „Крумово”.

Екипажът на втория вертолет "Кугър" с командир полк. Евгени Белкинов е извършил прехвърляне на военнослужещи през прелялата река от северната в южната част на село Бисер, където те извършват спасителни действия в помощ на населението.
Полетите на вертолетите  са извършени в сложни метеорологични условия, с включени системи за противообледеняване и при пълно спазване на мерките за безопасност, уточниха от МО.

Борисов коментира пред журналисти, че първоначално е имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени, предаде "Фокус". Според инструкциите това не е разрешено, но премиерът е поел отговорността и е разпоредил хеликоптери от авиобазата в „Крумово” да летят.
Според генерал Златко Златев, при бедствия това е необходимо, въпреки разпоредбите. Именно поради това премиерът летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно „Кугър”-ите да летят и кацат в тези райони и да оказват помощ.

Следобед хеликоптерите се върнаха в базата и днес повече няма да бъдат изпращани.